wtorek, 13 stycznia 2015

Placek ziemniaczany po... mojemu :)

Hej :)

Placki ziemniaczane... Jedni uwielbiają je z dodatkiem śmietany i cukru, inni w formie placka po węgiersku. Niemniej jednak zazwyczaj są to dość tłuste i kaloryczne wersje.
A gdyby tak nieco poeksperymentować i podać je w zdrowszej formie z warzywami? Tak też dzisiaj zrobiłam. Pewnie niektórzy stwierdzą, że moje placki obok klasycznych nawet nie leżały, to jednak w smaku niczego im nie ujmują :)

Napomknę jeszcze, że przygotowywałam już takie placki z surowych ziemniaków, niemniej jednak podaję przepis na dzisiejszą wersję gdyż bardziej mi zasmakowała :)

Swojego placka nadziałam farszem warzywnym, na którego przepis podawałam tutaj.

Składniki (na 2 duże/3 mniejsze placki):
500 g ziemniaków
jajko
pół cebuli
ulubione przyprawy
olej rzepakowy


Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach maksymalnie 10 minut. Następnie studzimy i obieramy. 
Wystudzone ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość mieszamy. 
Placki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. 
Przekładamy na talerz i faszerujemy dużą ilością warzyw.
Smacznego!

Lubicie placki ziemniaczane? W jakiej formie najchętniej je zajadacie? :)

Iwona

6 komentarzy:

  1. Moja mama jak robiła placki ziemniaczane to z surówych tartych ziemniaków i dodawała odrobinę mąki ziemniaczanej.. Jedliśmy je ze śmietaną ale na wytrawnie bez cukru... :) Ja jakoś za nimi nie przepadam.. wolę kotlety z ugotowanych ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię placki z zielonym groszkiem:) Za to nigdy nie zrozumiem jedzenia placków z cukrem. Ze śmietaną lubię, ale ma być zimna i kwaśna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ścieram na grubych oczkach razem z cukinią i marchewką. Zamiast smażyć piekę w piekarniku:) Zdjęcie obudziło we mnie potwora- idę do lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kocham placki ziemniaczane z dodatkiem musów owocowych mojego Taty. Dawno już ich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale takie standardowe, ale rzadko je jem niestety :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam klasyczne placki ziemniaczane, najlepiej z gęstym sosem pieczarkowym :slina: A w lecie koniecznie z zimnym kefirem.

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.