Wczoraj pokazałam Was upolowane pojemniczki do deserów na zimno. Oczywiście nie mogło się obyć bez ich szybkiego wykorzystania. Pamiętam, że swego czasu na blogach modne były owsianki a'la ptasie mleczko. Pomyślałam jednak, że zrobię coś od siebie i tak powstała wersja z kaszy manny :) Z racji tego, iż poranki są coraz chłodniejsze postawiłam na jesienne klimaty i podałam ze świeżo podduszonym jabłkiem. Do tego Cynamonowy Raj, który dzięki zawartości przypraw wkomponował się idealnie :)
Kasza manna a'la ptasie mleczko z duszonym jabłkiem,
ziarnami "Cynamonowy Raj" oraz orzechami laskowymi
Składniki:
5 łyżek kaszy manny
1,5 szklanki ulubionego płynu
łyżeczka żelatyny
białko jaja
+ ulubione dodatki
Przepis:
Płyn doprowadzamy do wrzenia i odlewamy odrobinę w której rozpuszczamy żelatynę.
Kaszę mannę gotujemy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji a następnie dolewamy rozpuszczoną żelatynę i gotujemy chwilę do zgęstnienia.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do kaszy.
Przekładamy do naczynia i wkładamy na noc do lodówki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO! :)
Iwona
To jest genialne! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne zastosowanie kaszki mannej :)
OdpowiedzUsuńotoczenieadama
Taktaktak, zdecydowanie lubię to! :D takie rozpieszczanie się rozumiem :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUlubiony płyn :D Wino może być? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli tylko lubisz :D I do tego jakaś czekolada :D
Usuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda to przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, rozkosz dla podniebienia! :D
OdpowiedzUsuń