Jakiś czas temu oglądałam program "Zdrowie na widelcu", w którym Anna Guzik pokazała przepis na budyń w wersji wytrawnej. Pomysł spodobał mi się do tego stopnia, iż zrobiłam go dzisiaj na obiad. Muszę przyznać, że danie smakuje bardzo dobrze. Szczerze go polecam, a sama na pewno nie raz do niego powrócę :)
Podaję swoją wersję, którą trochę zmodyfikowałam. Oczywiście ilość składników i ich rodzaj możecie dostosować do swoich upodobań :)
- 50 g ryżu (u mnie basmati)
- 100 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- białko jaja
- ulubione przyprawy (u mnie majeranek oraz słodka papryka)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotować, a pod koniec dodać obrane warzywa. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane mięso i warzywa zmielić, a następnie wymieszać z ryżem. Do masy dodać ubite na sztywno białko oraz przyprawy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy (ja takiej nie posiadam, więc przygotowałam w zwykłym garnku). Piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) ok. 30 minut.
Smacznego :)
Iwona
Wygląda pysznie ;) Będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*
Ale dziwnie.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie - chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń