Cześć :)
Wypieki drożdżowe od zawsze mnie fascynowały. Raz potrafią wyjść cudownie puszyste i miękkie, innym razem są totalną klapą. Niemniej jednak mają jedną zasadniczą zaletę - świetnie smakują zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.
Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na zdrowe, pełnoziarniste rogaliki z małą ilością cukru. Ich dopełnienie stanowią przepyszne masła orzechowe firmy Nutura, o których szerzej napiszę w dalszej części wpisu :)
Składniki (na 6-8 sztuk):
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
50 ml mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Z drożdży, mąki pszennej, łyżeczki cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn i odstawiamy pod ściereczką na 10 minut.
W misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - ok. 10 minut.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę
Gotowe ciasto rozwałkowujemy w koło i kroimy na trójkąty.
Przy dłuższej krawędzi każdego trójkąta nakładamy masło orzechowe i zwijamy go formując rogalik.
Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem i pozostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10-15 minut.
Smacznego! :)
Teraz kilka słów na temat użytych przeze mnie maseł orzechowym.
Masła zamknięte są w szklanych słoikach. Posiadają dodatkową folię zabezpieczającą.
Po otwarciu, na wierzchu opakowania, naszym oczom ukazuje się warstwa olejowa. Jest to zupełnie normalne. Po wymieszaniu masełka nabierają gęstej, a przy tym kremowej konsystencji. Wersja z kawałkami orzeszków ma ich dużo i są dość spore. Wersja kokosowa ma natomiast drobno zmielone wiórki, które nie są szczególnie wyczuwalne.
Zapach? W wersji bez dodatków jest czystym, niczym nie zakłóconym aromatem orzeszków. Druga opcja zawiera w sobie przebłyski kokosa, ale nie jest on dominujący. Przy tym nie daje wrażenia użycia zjełczałych wiórków.
Wiecie, że kocham kokos, Ba, ubóstwiam kokos! Dlatego też nad pięknem tego smaku mogłabym się rozpisywać i rozpisywać. Ale czy jakiekolwiek słowa oddają to co chciałabym wyrazić? To trzeba skosztować. Ostrzegam jednak, że wersja ta potrafi być mdląca, co akurat dla mnie jest atutem. Nie jesteśmy w stanie zjeść jej na raz w dużej ilości, przez co posłuży na długi czas. Wersja z kawałkami orzechów nie wyróżnia się niczym specjalnym od innych tego typu 100%-owych maseł. Jest po prostu bardzo smaczna i chętnie się po nią sięga.
Produkty kosztują od 14 do 16 zł. Ich pojemność to 470 g.
Jak zapatrujecie się na takie rogaliki? Znacie masła firmy Nutura? Wiem, że w ofercie są jeszcze inne ciekawe wersje i chętnie poznam Wasze opinie na ich temat :)
Iwona
Zjadłabym i masła i rogaliki :D
OdpowiedzUsuńMasła na pewno by Ci smakowały :)
UsuńSmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAch zjadłabym teraz taki do kawy :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym poczęstowała :)
Usuńmniam :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńNigdy nie jadłam rogalika z masłem orzechowym, ale wyglądają przepysznie i na pewno takie są :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam spontanicznie, ale na pewno powtórzę ten przepis :)
UsuńMniam! Daj trochę!:D
OdpowiedzUsuńNiestety wszystkie już zjedzone. Następnym razem zrobię więcej :)
UsuńO ile maślanych rogalików nie lubię, tak myślę, że z masłem orzechowym mogłyby mi zasmakować! :)
OdpowiedzUsuńMasła nadają specyficznego smaku i fajnie komponują się z ciastem drożdżowym :)
UsuńJak za maślanymi rogalami nie przepadam, tak myślę, że te z masłem orzechowym mogłyby mi zasmakować!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ale np z nutellą masła orzechowego nie lubię :P
OdpowiedzUsuńBez problemu mogłabyś podmienić ten składnik. Ciasto jest bardzo uniwersalne :)
UsuńWyglądają smakowicie ! :) Zjadłabym teraz do kawusi ! :D
OdpowiedzUsuńTakie też są :)
UsuńTeż lubię drożdżowe wypieki, często piekę bułki:) Muszę wypróbować ten przepis - dwa razy nie trzeba mnie namawiać:)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Mam nadzieję, że będą smakować :)
UsuńTo coś dla mnie! Uwielbiam MASŁO ORZECHOWE:D:D Mniam:) Wygladają smakowicie:) Obserwuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Myślę, że smakowałaby Ci taka wersja :)
UsuńUwielbiam masła orzechowe! O tej firmie słyszę pierwszy raz ale myślę, że warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńFirma jest mało znana, a szkoda. Zasługuje na uwagę :)
UsuńWyglądają smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWłaśnie czeka na spróbowanie moje pierwsze masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów :)
Usuńwyglądają przepysznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Okazały się bardzo smaczne :)
UsuńRogalików z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię połączenie orzecha włoskiego i miodu :)
OdpowiedzUsuńTo z kolei ja nie znam takiego miksu :)
UsuńUwielbiam rogaliki :D
OdpowiedzUsuńKiedyś kojarzyły mi się tylko z maślanymi rogalami posypanymi makiem, ale fajnie jest eksperymentować i zrobić je samemu :)
Usuńale smacznie wyglądają! Chętnie zrobię, a masło orzechowe uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńmam to kokosowe - mniam
OdpowiedzUsuńCzytałam Twoją opinię :)
UsuńChcę rogaaaala !
OdpowiedzUsuńZapraszam, upiekę więcej :)
Usuńewidentnie jestem teraz głodna;p
OdpowiedzUsuńTeż bym pewnie była, gdybym jeszcze miała jakieś rogaliki :D
UsuńO jej! Chyba spróbuję kiedyś tylko z mąką bezglutenową
OdpowiedzUsuńPolecam, warto eksperymentować :)
UsuńGdybym wiedziała, że tak mnie będziesz kusić w tym poście to bym sobie zostawiła go na później :) Właśnie wracam z pracy i jestem strasznie głodna, a Ty takie cuda pokazujesz :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńSłodkich rogalików nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej jeśli są smacznie nadziane :)
UsuńZ tymi wypiekami drożdżowymi to mam dokładnie tak samo - mnie rzadko wychodzą takie puszyste :D Takiego rogalika, zwłaszcza z ukochanym masłem orzechowym, chętnie bym zjadła <3 Osobiście mam słabość do słodkich, małych rogalików posypanych makiem z wierzchu - omnomnom :D
OdpowiedzUsuńTych maseł w sklepie nie widziałam, ale za taką pojemność cena jest idealna!
Ostatnio mam bzika na punkcie maku, więc narobiłaś mi teraz ochoty na taką wersję :D
UsuńJadłabym :D
OdpowiedzUsuńTeż bym chętnie sięgnęła po kolejne :)
UsuńRogaliki wyglądają bardzo apetycznie, a przepis nie jest trudny.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj sięgam po proste przepisy :)
UsuńWszystko gdzie znajduje się masło orzechowe chętnie jem :) wygląda extra!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Wersja mogłaby Ci smakować :)
UsuńBardzo smakowite rogaliki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak sądzisz :)
UsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWarto upiec. Przepis nie jest trudny, a można dowolnie modyfikować dostosowując do swoich preferencji :)
UsuńOj muszę koniecznie upiec, kocham masło orzechowe <3
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńMasło orzechowe wyjadam łyżkami :) super pomysł! Rogaliki wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W takim razie polecam upiec takie smakołyki :)
Usuńooo nie, ale mi narobiłaś smaka :D
OdpowiedzUsuńTeż bym jeszcze zjadła :)
UsuńJa niestety nie mogę mąki pszennej a z gryczanej nie wyjdzie na drożdżach.
OdpowiedzUsuńGryczanej jeszcze nie używałam, więc nie wiem jak się zachowuje. Trzeba by było poeksperymentować.
UsuńBardzo smaczny przepis, a masło orzechowe dodaje rogalikom charakteru :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńPycha.Kocham masło orzechowe! Przepis świetny, na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam i mam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńGenialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDo tego niesamowicie smaczne :)
UsuńChętnie spróbowałabym bo wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przyrządzenia :)
Usuń