poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pełnoziarniste rogaliki z masłem orzechowym.

Cześć :)

Wypieki drożdżowe od zawsze mnie fascynowały. Raz potrafią wyjść cudownie puszyste i miękkie, innym razem są totalną klapą. Niemniej jednak mają jedną zasadniczą zaletę - świetnie smakują zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.
Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na zdrowe, pełnoziarniste rogaliki z małą ilością cukru. Ich dopełnienie stanowią przepyszne masła orzechowe firmy Nutura, o których szerzej napiszę w dalszej części wpisu :)

Składniki (na 6-8 sztuk):
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
50 ml mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
Z drożdży, mąki pszennej, łyżeczki cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn i odstawiamy pod ściereczką na 10 minut. 
W misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - ok. 10 minut.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę
Gotowe ciasto rozwałkowujemy w koło i kroimy na trójkąty.
Przy dłuższej krawędzi każdego trójkąta nakładamy masło orzechowe i zwijamy go formując rogalik. 
Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem i pozostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez  10-15 minut.
Smacznego! :)


Teraz kilka słów na temat użytych przeze mnie maseł orzechowym. 
Masła zamknięte są w szklanych słoikach. Posiadają dodatkową folię zabezpieczającą. 
Po otwarciu, na wierzchu opakowania, naszym oczom ukazuje się warstwa olejowa. Jest to zupełnie normalne. Po wymieszaniu masełka nabierają gęstej, a przy tym kremowej konsystencji. Wersja z kawałkami orzeszków ma ich dużo i są dość spore. Wersja kokosowa ma natomiast drobno zmielone wiórki, które nie są szczególnie wyczuwalne. 
Zapach? W wersji bez dodatków jest czystym, niczym nie zakłóconym aromatem orzeszków. Druga opcja zawiera w sobie przebłyski kokosa, ale nie jest on dominujący. Przy tym nie daje wrażenia użycia zjełczałych wiórków.


Wiecie, że kocham kokos, Ba, ubóstwiam kokos! Dlatego też nad pięknem tego smaku mogłabym się rozpisywać i rozpisywać. Ale czy jakiekolwiek słowa oddają to co chciałabym wyrazić? To trzeba skosztować. Ostrzegam jednak, że wersja ta potrafi być mdląca, co akurat dla mnie jest atutem. Nie jesteśmy w stanie zjeść jej na raz w dużej ilości, przez co posłuży na długi czas. Wersja z kawałkami orzechów nie wyróżnia się niczym specjalnym od innych tego typu 100%-owych maseł. Jest po prostu bardzo smaczna i chętnie się po nią sięga. 
Produkty kosztują od 14 do 16 zł. Ich pojemność to 470 g. 

Jak zapatrujecie się na takie rogaliki? Znacie masła firmy Nutura? Wiem, że w ofercie są jeszcze inne ciekawe wersje i chętnie poznam Wasze opinie na ich temat :)

Iwona

79 komentarzy:

  1. Zjadłabym i masła i rogaliki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam rogalika z masłem orzechowym, ale wyglądają przepysznie i na pewno takie są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam spontanicznie, ale na pewno powtórzę ten przepis :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niestety wszystkie już zjedzone. Następnym razem zrobię więcej :)

      Usuń
  4. O ile maślanych rogalików nie lubię, tak myślę, że z masłem orzechowym mogłyby mi zasmakować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masła nadają specyficznego smaku i fajnie komponują się z ciastem drożdżowym :)

      Usuń
  5. Jak za maślanymi rogalami nie przepadam, tak myślę, że te z masłem orzechowym mogłyby mi zasmakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym ale np z nutellą masła orzechowego nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu mogłabyś podmienić ten składnik. Ciasto jest bardzo uniwersalne :)

      Usuń
  7. Wyglądają smakowicie ! :) Zjadłabym teraz do kawusi ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Też lubię drożdżowe wypieki, często piekę bułki:) Muszę wypróbować ten przepis - dwa razy nie trzeba mnie namawiać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  9. To coś dla mnie! Uwielbiam MASŁO ORZECHOWE:D:D Mniam:) Wygladają smakowicie:) Obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślę, że smakowałaby Ci taka wersja :)

      Usuń
  10. Uwielbiam masła orzechowe! O tej firmie słyszę pierwszy raz ale myślę, że warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Firma jest mało znana, a szkoda. Zasługuje na uwagę :)

      Usuń
  11. Właśnie czeka na spróbowanie moje pierwsze masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :) Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów :)

      Usuń
  12. Rogalików z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię połączenie orzecha włoskiego i miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Kiedyś kojarzyły mi się tylko z maślanymi rogalami posypanymi makiem, ale fajnie jest eksperymentować i zrobić je samemu :)

      Usuń
  14. ale smacznie wyglądają! Chętnie zrobię, a masło orzechowe uwielbiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. ewidentnie jestem teraz głodna;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym pewnie była, gdybym jeszcze miała jakieś rogaliki :D

      Usuń
  16. O jej! Chyba spróbuję kiedyś tylko z mąką bezglutenową

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdybym wiedziała, że tak mnie będziesz kusić w tym poście to bym sobie zostawiła go na później :) Właśnie wracam z pracy i jestem strasznie głodna, a Ty takie cuda pokazujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słodkich rogalików nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z tymi wypiekami drożdżowymi to mam dokładnie tak samo - mnie rzadko wychodzą takie puszyste :D Takiego rogalika, zwłaszcza z ukochanym masłem orzechowym, chętnie bym zjadła <3 Osobiście mam słabość do słodkich, małych rogalików posypanych makiem z wierzchu - omnomnom :D
    Tych maseł w sklepie nie widziałam, ale za taką pojemność cena jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mam bzika na punkcie maku, więc narobiłaś mi teraz ochoty na taką wersję :D

      Usuń
  20. Rogaliki wyglądają bardzo apetycznie, a przepis nie jest trudny.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystko gdzie znajduje się masło orzechowe chętnie jem :) wygląda extra!

    OdpowiedzUsuń
  22. Odpowiedzi
    1. Warto upiec. Przepis nie jest trudny, a można dowolnie modyfikować dostosowując do swoich preferencji :)

      Usuń
  23. Oj muszę koniecznie upiec, kocham masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Masło orzechowe wyjadam łyżkami :) super pomysł! Rogaliki wyglądają smakowicie

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam upiec takie smakołyki :)

      Usuń
  25. Ja niestety nie mogę mąki pszennej a z gryczanej nie wyjdzie na drożdżach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryczanej jeszcze nie używałam, więc nie wiem jak się zachowuje. Trzeba by było poeksperymentować.

      Usuń
  26. Bardzo smaczny przepis, a masło orzechowe dodaje rogalikom charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pycha.Kocham masło orzechowe! Przepis świetny, na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  28. Chętnie spróbowałabym bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.