Jak to co roku u mnie bywa, wraz z nadejściem lata
rozpoczyna się sezon przygotowywania domowych przetworów. Zarówno moja
najbliższa rodzinka, jak i ta dalsza, uwielbiają robione przez nas ogórki. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisami
na kilka z nich. Pewnie dla niektórych z Was nie będą one odkrywcze, ale może
znajdzie się ktoś, kto zechce z nich skorzystać :)
Wpis powstał we współpracy z Mamcią, która pomogła mi jako tako określić przybliżone proporcje. Wiadomo, wszystko zależy w dużej mierze od pojemności słoików, wielkości ogórków itd.
OGÓRKI KONSERWOWE - W OCCIE
Składniki na 1 słoik:
ok. 0,5 kg ogórków
4-5 plastrów marchewki
plastry cebuli
2 łyżeczki białej gorczycy
liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 łodygi kopru wraz z 'kwiatostanem'
Składniki na zalewę - ok. 13-14 słoików
4 litry wody
3 szklanki octu
250 g cukru
150 g soli
Przygotowanie:
Na dno każdego słoika dajemy marchewkę, cebulę oraz pozostałe przyprawy.
Następnie ciasno układamy umyte ogórki.
W dużym garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się soli oraz cukru.
Gotową miksturą zalewamy ogórki po czym zakręcamy słoiki.
Słoiki umieszczamy w garnku i nalewamy wody do 3/4 ich wysokości.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 8 minut na małym ogniu.
OGÓRKI KISZONE
Składniki na 1 słoik:
ok. 0,5 kg ogórków
ok. 5 cm obranego korzenia chrzanu
kilka łodyg kopru
2-3 pokrojone ząbki czosnku
Składniki na zalewę - ok. 6 słoików:
2 litry wody
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Do każdego słoika dajemy chrzan, koper oraz czosnek.
Ciasno układamy umyte ogórki.
W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią ogórki.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy (bez gotowania).
OGÓRKI CURRY
Składniki na 1 słoik:
ok. 0,5 kg ogórków
3 plastry cebuli
5 liści selera
łyżeczka białej gorczycy
Składniki na zalewę - ok. 5 słoików
2 litry wody
3 szklanki octu
2 szklanki cukru
5 kulek ziela angielskiego
3 łyżki soli
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
30 g przyprawy curry
Przygotowanie:
Na dno każdego słoika dajemy gorczycę, 2 plastry cebuli i 3 liście selera.
Ogórki myjemy, kroimy w grubsze plastry i wkładamy do słoika.
Na wierzch ogórków kładziemy plaster cebuli i 2 liście selera.
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu zagotowania.
Ciepłą mieszanką zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki.
Iwona
OGÓRKI CURRY
Składniki na 1 słoik:
ok. 0,5 kg ogórków
3 plastry cebuli
5 liści selera
łyżeczka białej gorczycy
Składniki na zalewę - ok. 5 słoików
2 litry wody
3 szklanki octu
2 szklanki cukru
5 kulek ziela angielskiego
3 łyżki soli
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
30 g przyprawy curry
Przygotowanie:
Na dno każdego słoika dajemy gorczycę, 2 plastry cebuli i 3 liście selera.
Ogórki myjemy, kroimy w grubsze plastry i wkładamy do słoika.
Na wierzch ogórków kładziemy plaster cebuli i 2 liście selera.
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu zagotowania.
Ciepłą mieszanką zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki.
Umieszczamy je w garnku i nalewamy wody do 3/4 ich wysokości.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu
Należycie do miłośników domowych przetworów? :) Co najczęściej ląduje w Waszych słoikach? :)
Należycie do miłośników domowych przetworów? :) Co najczęściej ląduje w Waszych słoikach? :)
Iwona
Ja w ogóle nie robię przetworów z ogórków - nawet jak u rodziców w domu są jakieś to rzadko kiedy zjem, w ogóle mnie do takich nie ciągnie :P
OdpowiedzUsuńOgórki konserwowe lubię. Może pokuszę się o zrobienie z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zmiany na blogu! :)
Cieszę się, że Ci się podobają :)
UsuńMoja mama robi tylko kiszone z kolei siostra lubi te w curry więc podeslę jej przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeżo kiszone ogórki, takie jeszcze nie przekiszone ;))
OdpowiedzUsuńOgórki kiszone najlepiej mi smakują :)
OdpowiedzUsuńSama się ostatnio zastanawiałam nad zrobieniem ogórków małosolnych, ale nigdzie nie mogłam znaleść w Anglii ogórków polnych, tzn. tych małych.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła jednego!!! :)
Moja mamcia też robi słoiki:)
OdpowiedzUsuńKiszone ogórki:)
UsuńWyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam. Bardzo miło było Cię poznać! :)
Ja najbardziej lubie małosolne i w musztardzie ale curry nie pogardze :D
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię ogórki kiszone
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię ogórki kiszone
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ogórkiem curry. Ale kiszone czy korniszone od mojej mamy - mniam :)
OdpowiedzUsuńI ja dzisiaj zrobiłam ogórki :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńPrzydatny post. Sama nie robię przetworów, robi je moja Mama. Dobry pomysł na te karteczki na słoiki, ja nigdy nie wiem które są jakie :/ Wstyd :/
OdpowiedzUsuń