Tłuszcz, podobnie jak białko czy węglowodany, jest niezbędny w diecie każdego człowieka. Nie możemy jednak zapominać, że produkt produktowi nierówny i to co jest niezbędne nie zawsze jest wartościowe. Od pokoleń w naszych kuchniach dominowało masło, jednakże przemysł przyczynił się do powstawania coraz większej ilości "miksów-śmiksów". Na sklepowych półkach możemy znaleźć nie tylko produkty w formie stałej, ale również płynnej, do której należą oleje. Są wyjątkowe, gdyż powstają z roślin, dzięki czemu zawierają znacznie mniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych aniżeli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. W polskich kuchniach prym wiedzie poczciwy olej rzepakowy, jednakże rynek oferuje znacznie szerszą ofertę. Każdy z nich ma inne wartości i różni się zastosowaniem. Dzisiaj chciałabym krótko przybliżyć zalety najbardziej popularnych olejów i zachęcić Was do ich stosowania :)
Olej rzepakowy:
- ze względu na optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 uważany jest za jeden z najcenniejszych olejów;
- jest odporny na wysoką temperaturę, więc nadaje się nie tylko do dań na zimno, ale również do smażenia;
- wspomaga układ krążenia oraz pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu we krwi;
- zawarte z nim kwasy omega-3 przyczyniają się również do rozkurczu tętnic, działają przeciwzakrzepowo oraz redukują ryzyko zachorowań na nowotwory i cukrzycę typu II.
- wśród olejów jest najbogatszym źródłem witaminy E, karotenu i lecytyny;
- zawiera witaminę A, B, B6, D, PP oraz składniki mineralne;
- nie można podgrzewać go powyżej 100 stopni Celsjusza, więc nadaje się jedynie do spożywania na zimno;
- obniża poziom złego cholesterolu zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawału serca;
- wpływa korzystanie na pracę układu krążenia;
- wspomaga odporność organizmu;
- zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry;
- nadaje się do kuracji polegających na ssaniu oleju, dzięki czemu radzi sobie z takimi przypadłościami jak chociażby bóle głowy, gardła i zębów, zapalenie migdałków, katar, trądzik, egzema, choroby jelit, choroby układu nerwowego.
Oliwa z oliwek:
- zawiera oleuropeinę oraz oleokantal, czyli związki fenolowe uznawane za naturalne antyoksydanty;
- jest źródłem witaminy A, C, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu;
- obniża poziom złego cholesterolu oraz zbyt wysokie ciśnienie;
- wpływa korzystanie na układ odpornościowy, sercowy oraz nerwowy;
- łagodzi podrażnienia, radzi sobie z niedoskonałościami i zmianami skórnymi;
- stosowana jest w walce z cellulitem i rozstępami.
- jest jednym z największych źródeł cennych kwasów omega-3;
- nie nadaje się do obróbki cieplnej, zaś najlepiej łączyć go z produktami wysokobiałkowymi;
- zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, miażdżycę i nadciśnienie;
- ma pozytywny wpływ na układ nerwowy pomagając przy takich schorzeniach jak depresja, stwardnienie rozsiane a nawet choroba Alzheimera;
- wspomaga odporność organizmu;
- reguluje przemianę materii;
- korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Olej dyniowy:
- jest źródłem
- witaminy A, E, C i D, witamin z grupy B oraz potasu, selenu i cynku;
- stosowany jest wyłącznie do potraw na zimno;
- znajduje zastosowanie w kosmetyce poprzez nawilżanie skóry, nadanie jej blasku i zdrowego kolorytu a także wspomaga walkę z rozstępami;
- ma pozytywny wpływ na układ moczowy;
- wspomaga układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację;
- przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu.
Olej rydzowy (z lnianki):
- w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- nadaje się jedynie do spożywania na zimno;
- jest źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B a także witaminy E zwalczającej wolne rodniki;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- przyspiesza gojenie się ran, leczy takie choroby skóry jak trądzik czy łuszczyca;
- nadaje się do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dziecka
- chociaż w głównej mierze składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych jest źródłem kwasu laurynowego - takiego samego jak w mleku matki
- jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc świetnie nadaje się do smażenia czy pieczenia;
- zawiera witaminę B2, B6, C i E oraz takie składniki mineralne jak potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod;
- jest jedynym tłuszczem, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej;
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom układu krążenia;
- ma działanie antybakteryjne, zwalcza wirusy i grzyby;
- nawilża, wygładza i odżywia skórę oraz włosy;
- zawiera związki pozwalające wybielić zęby.
Pamiętajmy jednak, żeby bez względu na rodzaj oleju wybierać te nierafinowane. Nie są one poddawane obróbce chemicznej, więc zachowują wszystkie swoje dobroczynne wartości. Warto dodawać je do wszelkich potraw na zimno. Oleje rafinowane wybierajmy zaś do dań smażonych czy pieczonych.
Korzystanie w swojej kuchni z tłuszczów roślinnych? Które z nich są Waszymi ulubionymi?
Iwona
W kuchni używam tylko oleju rzepakowego :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) Mam jednak zamiar zaprzyjaźnić się jeszcze z olejem kokosowym :)
Usuńw kuchni olej słonecznikowy, a w kosmetyczce kokosowy. próbuję się przekonać do gotowania na kokosie, może w końcu się uda ;)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony olej to kokosowy i z pestek dyni. Często używam też lnianego i z orzechów włoskich, a czasem rzepakowego i oliwy z oliwek ;)
OdpowiedzUsuńPełna różnorodność :)
Usuńu nas różne oleje goszczą:)
OdpowiedzUsuńOleje bywają bardzo pomocne :)
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni króluje olej rzepakowy, natomiast w pielęgnacji kokosowy :)
OdpowiedzUsuńMam obecnie kokosowy, choć kupiłam głównie mamie do włosów ;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię chyba lniany, daje fajne efekty kiedy stosuje się go wewnętrznie, no i kosmetycznie;) Kokos i oliwa to też niezbędnie oleje w mojej kuchni i łazience;)
OdpowiedzUsuń