Lubicie dania "na-winie", czyli wrzucamy wszystko co nawinie się i wpadnie w rączki? :D W lodówce leżały drożdże, mleko również prosiło się o zużycie, więc postanowiłam zrobić eksperymentalne babeczki. Efekt okazał się zadowalający dlatego też dzielę się przepisem :) Poza tym skoro miały być "na-winie" to każda z nich zawiera w sobie inne dodatki - tak dla urozmaicenia i małego spożywczego "projektu denko" :) Myślę, iż takie babeczki będa świetną opacją na leniwe weekendowe śniadanie, przekąskę do pracy bądź słodki podwieczorek :)
Składniki (na 3 babeczki):
6 łyżek płatków owsianych
łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
10 g drożdży
75 ml mleka
szczypta cukru
szczypta soli
+ dowolne dodatki
Przepis:
Z drożdży, mąki, cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn i odstawiamy pod ściereczką na 10 minut.
Płatki mielimy na mąkę, dodajemy sól, wlewamy zaczyn i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy, dodajemy ulubione dodatki i przekładamy do foremek. Dajemy im poleżakować jeszcze z 10 minutek a następnie pieczemy 20-25 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).
Smacznego!
Moje wersje babeczek prezentują się następująco:
z wiórkami kokosowymi i orzeszkami ziemnymi;
z makiem i orzechami brazylijskimi;
z mielonymi orzechami włoskimi i ziarenkami Euforia
z makiem i orzechami brazylijskimi;
z mielonymi orzechami włoskimi i ziarenkami Euforia
Przy okazji chciałabym przytoczyć garść informacji na temat orzechów brazylijskich, które otrzymałach w ramach współpracy ze sklepem Piątnica. Od dłuższego czasu miałam na nie ochotę jednak ich cena była dla mnie zbyt wysoka. Cieszę się zatem, że otrzymałam tę możliwość, gdyż stanowią bardzo zdrowy dodatek o czym informuje nas producent:
Orzechy brazylijskie są bogactwem witamin E i B1. Dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów w postaci: magnezu, fosforu, miedzi, potasu, żelaza czy też wapnia. Ich spożywanie ma wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Orzechy brazylijskie cechują się dużą zawartością selenu, który wykazuje własności przeciwutleniające i antynowotworowe.
Jak sami widzicie, warto wprowadzić te orzechy do swojego jadłospisu. Nie dość, że mają bardzo dobre wartości zdrowotne to są bardzo smaczne. Poza tym mają różnorodne wykorzystanie. Świetnie smakują na słodko jako dodatek do ciast, deserów czy owocowych sałatek. Można również wykorzystac je do wytrawnych farszów lub podawać z deską serów.
Iwona
Haha, bardzo często korzystam z przepisów na winie :D. Czasami efekty są spektakularne!
OdpowiedzUsuńOrzechy brazylijskie są cudowne! A już w ogóle totalnie zakochałam się wraz z moim Mężczyzną w tych orzechach zanurzonych w surowej czekoladzie od SuroVital. Poezja!
Niestety nie miałam jeszcze okazji kosztować surowej czekolady. Sprawdziłam asortyment firmy i takie orzechy w gorzkiej czekoladzie na pewno przypadłyby mi do gustu :)
UsuńPrzepisy na dania "na winie" są najlepsze :) chyba skuszę się i wypróbuję, gdzies mam jeszcze trochę drożdży po ostatniej pizzy :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis, takie proste receptury lubię najbardziej. Sama też robię bardzo podobne bułki, tylko czasem dodaję jeszcze siemienia lnianego i pestek dyni :)
OdpowiedzUsuń