Dzisiejszy post będzie pewnie jednym wielkim pomieszaniem z poplątaniem ;D Wszystko za sprawą tego przepisu. Oczywiście jako miłośniczka czerwonej soczewicy koniecznie musiałam zrobić taką pastę. Na razie była to jednoporcjowa próba (notabene baaaaardzo udana). Podaję swoją wersję, jednak polecam od razu zrobić większą porcję :D
Składniki:
2 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka orzechów włoskich
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sok z 1/4 cytryny
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki majeranku
koperek
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu bez przykrycia.
Przekładamy do miseczki i dodajemy pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką masę.
Szacowana wartość energetyczna:
Pasta ta świetnie nada się na kanapki. Ja jednak wykorzystałam ją do obiadu, gdzie stanowiła dopełnienie dla makaronu pełnoziarnistego i fasolki szparagowej :)
Składniki:
50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie spaghetti)
150 g mrożonej fasolki szparagowej
pasta z soczewicy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 8 minut).
W tym samym czasie na parze przygotowujemy fasolkę szparagową.
Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy pastę z soczewicy.
Do swojego przepisu użyłam produktu firmy Sante, którą otrzymałam do przetestowania. Jest nie tylko smaczna i łatwa w przygotowaniu, ale również zdrowa o czym zawiadamia nas producent:
Soczewica czerwona jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin z grupy B. Soczewicę czerwoną polecamy jako dodatek do potraw z ryżu, zup i sałatek.
Wartości odżywcze:
Uff, przebrnęliśmy przez cały post :) Mam nadzieję, ze nie było tak tragicznie :)
Iwona
U mnie w święta królował pasztet z zielonej soczewicy *-*
OdpowiedzUsuńChyba sobie zrobię taką pastę, akurat mam czerwoną soczewicę :)
OdpowiedzUsuń