Marchew? - Była!
Cukinia? - Była!
Burak? - Był!
A pietruszka...?
Wczoraj na kolację zrobiłam przepyszne placki pietruszkowe. Jedząc je przypomniałam sobie, że widziałam tutaj pomysł na owsiankę z dodatkiem tego warzywa. Kiedyś nie przepadałam za pietruszką, jednak obecnie mogłabym ją wcinać tonami :D mimo tego uwielbienia miałam lekkie obawy, jednak okazały się one nieuzasadnione. Pietruszka nadaje słodkawy smak, jednak w połączeniu z resztą składników nie jest zbyt wyczuwalna. Gorąco polecam wypróbowanie tego warzywa w swoim śniadaniu :)
Kaszka kukurydziana gotowana ze startą pietruszką;
podana z ricottą, pomarańczą, makiem i orzeszkami ziemnymi
Szacowana wartość energetyczna:
Nie wiem czemu, ale do kaszki kukurydzianej pasują mi owoce cytrusowe. Do nich z kolei lubię dodawać mak. Pomarańcze/mandarynki + mak = Święta :D <3
A skoro zaczynają się myśli związane ze Świętami to mam nadzieję, że i w tym roku zorganizują w moim mieście zbiórkę żywności dla biednych. Mam 14 nieotwartych czekolad, w tym 6 takich samych, więc chętnie bym się podzieliła z innymi :)
Iwona
Ooo, ależ ciekawy pomysł! Kukurydzianki z pietruszką jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję bo prezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuń