czwartek, 2 maja 2013

Pełnoziarniste pierogi z serem i szpinakiem.


Witajcie :)

Naszło mnie dzisiaj na pierogi... Z racji tego, że w lodówce miałam resztę twarogu, a w zamrażarce czekało opakowanie szpinaku postanowiłam to wykorzystać :) Przejrzałam kilka przepisów, ale oczywiście najlepsze są te, które "stworzymy" sami. W ten sposób powstały moja pełnoziarnista wersja pierogów z serem i szpinakiem :) Polałam je jogurtem naturalnym, ale oczywiście dodatki zależą od naszych upodobań :)

Składniki (2 porcje):
Na ciasto:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (graham)
woda (na oko)
szczypta soli
Na farsz:
100 g mrożonego szpinaku
100 g twarogu
przyprawy (u mnie pieprz i majeranek)

Przygotowanie:
Do garnka dajemy zamrożony szpinak, przykrywamy i dusimy. Gdy będzie odmrożony odkładamy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania wody. Studzimy.
W międzyczasie mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz letnią wodą. Ciasto powinno mieć dość twardą, lecz plastyczną konsystencję. Cienko wałkujemy i wykrawamy koła za pomocą szklanki. 
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz  nakładamy równomiernie na ciasto i zlepiamy. Aby ułatwić sobie zadanie boki można lekko posmarować wodą :) 
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną czekamy jakieś 3-4 minuty i wyciągamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego!


Iwona

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pierogi pełnoziarniste.
    Moje ulubione to pierożki z soczewic ą czerwoną.
    Ze szpinakiem jeszcze nie miałam okazji robić.
    Wyglądają znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie nadzienie w pierogach!

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.