Witajcie :)
Naszło mnie dzisiaj na pierogi... Z racji tego, że w lodówce miałam resztę twarogu, a w zamrażarce czekało opakowanie szpinaku postanowiłam to wykorzystać :) Przejrzałam kilka przepisów, ale oczywiście najlepsze są te, które "stworzymy" sami. W ten sposób powstały moja pełnoziarnista wersja pierogów z serem i szpinakiem :) Polałam je jogurtem naturalnym, ale oczywiście dodatki zależą od naszych upodobań :)
Składniki (2 porcje):
Na ciasto:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (graham)
woda (na oko)
szczypta soli
Na farsz:
100 g mrożonego szpinaku
100 g twarogu
przyprawy (u mnie pieprz i majeranek)
Przygotowanie:
Do garnka dajemy zamrożony szpinak, przykrywamy i dusimy. Gdy będzie odmrożony odkładamy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania wody. Studzimy.
W międzyczasie mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz letnią wodą. Ciasto powinno mieć dość twardą, lecz plastyczną konsystencję. Cienko wałkujemy i wykrawamy koła za pomocą szklanki.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy równomiernie na ciasto i zlepiamy. Aby ułatwić sobie zadanie boki można lekko posmarować wodą :)
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną czekamy jakieś 3-4 minuty i wyciągamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego!
Iwona
Bardzo lubię pierogi pełnoziarniste.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione to pierożki z soczewic ą czerwoną.
Ze szpinakiem jeszcze nie miałam okazji robić.
Wyglądają znakomicie.
uwielbiam takie nadzienie w pierogach!
OdpowiedzUsuń