"Pij mleko - będziesz wielki".
Właśnie takim hasłem od wiek wieków bombardują nas nie tylko spoty reklamowe, ale przede wszystkim najbliższe otoczenie - zwłaszcza dziadkowie. Przekonanie o dobroczynności mleka nie jest jednak bezpodstawne, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych witamin i minerałów. Jednak rozwój przemysłu spożywczego przyczynił się do "masówki" również w tej kategorii. Mleko potrafi być pozyskiwane od źle karmionych zwierząt, a dodatkowy proces pasteryzacji zabija część dobroci.
Nie mniej istotną kwestią jest fakt, że część społeczeństwa cierpi na nietolerancję laktozy bądź alergie na białka mleka. Ostatnimi czasy powodzeniem cieszą się mleka pozyskiwane chociażby ze zbóż, nasion czy strączków. Na sklepowych półkach znaleźć można cały arsenał takich zamienników, jednak skład niektórych pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego więc nie zrobić swojego własnego? Dzisiaj przedstawię przepis na domowe mleko migdałowe.
Składniki:
szklanka migdałów
4 szklanki wody
Przygotowanie:
Jeśli chcemy wykorzystać migdały bez skórki, wówczas moczymy je przez kilka minut we wrzątku - łatwiej będzie je obrać.
Migdały moczymy w dużej ilości zimnej wody minimum 12 godzin.
Odcedzone migdały przekładamy do blendera i zalewamy 4 szklankami wody.
Całość miksujemy do momentu, aż migdały dokładnie się zmielą.
Powstały płyn przecedzamy przez drobne sitko lub gazę.
Tak przygotowane mleko najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Zapoznajmy się jeszcze z kilkoma zaletami takiego napoju.
Zawiera witaminy A, D i E oraz takie składniki mineralne jak cynk, wapń, żelazo, magnez i potas.
Ma dużo błonnika odpowiadającego za sytość, regulację wchłaniania cukru oraz kontrolę poziomu cholesterolu.
Ponadto dostarczamy organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ważnych dla zachowania pięknego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Migdały wykorzystane w przepisie pochodzą ze sklepu BioIndygo.pl, z którym udało mi się nawiązać współpracę. W otrzymanej paczce znalazły się dodatkowo takie pyszności jak masło orzechowe, kasza gryczana niepalona, pestki dyni oraz mąka kokosowa. Wykorzystanie bądź recenzje tych produktów na pewno pojawią się na blogu :)
Korzystacie z tradycyjnego mleka czy lubicie sięgać po takie "nowoczesne" zamienniki? Koniecznie napiszcie, jaki rodzaj jest Waszym ulubionym i do czego go wykorzystujecie :)
Iwona
Składniki:
szklanka migdałów
4 szklanki wody
Przygotowanie:
Jeśli chcemy wykorzystać migdały bez skórki, wówczas moczymy je przez kilka minut we wrzątku - łatwiej będzie je obrać.
Migdały moczymy w dużej ilości zimnej wody minimum 12 godzin.
Odcedzone migdały przekładamy do blendera i zalewamy 4 szklankami wody.
Całość miksujemy do momentu, aż migdały dokładnie się zmielą.
Powstały płyn przecedzamy przez drobne sitko lub gazę.
Tak przygotowane mleko najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Zapoznajmy się jeszcze z kilkoma zaletami takiego napoju.
Zawiera witaminy A, D i E oraz takie składniki mineralne jak cynk, wapń, żelazo, magnez i potas.
Ma dużo błonnika odpowiadającego za sytość, regulację wchłaniania cukru oraz kontrolę poziomu cholesterolu.
Ponadto dostarczamy organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ważnych dla zachowania pięknego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Migdały wykorzystane w przepisie pochodzą ze sklepu BioIndygo.pl, z którym udało mi się nawiązać współpracę. W otrzymanej paczce znalazły się dodatkowo takie pyszności jak masło orzechowe, kasza gryczana niepalona, pestki dyni oraz mąka kokosowa. Wykorzystanie bądź recenzje tych produktów na pewno pojawią się na blogu :)
Korzystacie z tradycyjnego mleka czy lubicie sięgać po takie "nowoczesne" zamienniki? Koniecznie napiszcie, jaki rodzaj jest Waszym ulubionym i do czego go wykorzystujecie :)
Iwona
Chętnie spróbuję tego wynalazku :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować :)
UsuńZ tradycyjnego mleka prawie nie korzystam - zbyt wiele złego naczytałam się na jego temat i na temat życia krów służących wyłącznie za mleczarnię. Teraz dobrego mleka się chyba nie uświadczy, chyba że ma się własną krowę ;) A że jej nie posiadam to wolę roślinne zamienniki, ale sama robiłam może ze 2x :D
OdpowiedzUsuńGratuluję współpracy - same pyszności:)
Dzięki :) Od dłuższego czasu odstawiłam produkty mleczne i nawet moja cera poczuła się lepiej :)
UsuńDomowe mleko jest duzo lepsze niz to kupowane, polecam
OdpowiedzUsuńSmaczna współpraca :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńsuper wspołpraca ;)
OdpowiedzUsuńI przepyszna :)
Usuńmuszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńuwielbiam migdały :) Chętnie wypróbuję takie mleko. :)
OdpowiedzUsuńPowinno przypaść Ci do gustu :)
UsuńCiekawa jestem jak takie mleko smakuje :)
OdpowiedzUsuńMa zupełnie inny, specyficzny smak. Najlepiej samemu się o tym przekonać :)
UsuńDomowe zawsze na plus :) Gratuluje współpracy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny przepis :) Domowe, zawsze lepsze. Ja staram się ograniczać z mlekiem na maxa, używam tylko do kawy, ew. przy gnieceniu ziemniaków i to wszystko :) teraz mleka niestety nie są zdrowe i oczywiście kupuję te najwyżej oprocentowane :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, gdyż nie jest trudne a bardzo zdrowe :)
UsuńNigdy nie robiłam domowego mleka ale chyba wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJa piję tylko kawę z mlekiem ;)
OdpowiedzUsuńU mnie zaś kawa tylko czarna :)
UsuńTrochę pracy w tym jest , aczkolwiek na pewno wszytko jest bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje Twój przepis :)
Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Za to satysfakcja gwarantowana :)
UsuńGratuluję :) A masełko obłęd :D
OdpowiedzUsuńDzięki :) Masełko duuuuże, co mi się niezmiernie podoba :D
UsuńMigdały bardzo lubię, ciekawa jestem jak smakuje takie migdałowe mleko:) Ja piłam do tej pory tylko sojowe i całkiem ok, a że mieszkam na wsi mam też mleko od krowy takie naturalne;)
OdpowiedzUsuńMożna pozazdrościć takiego naturalnego mleka. Jest o wiele lepszą wersją aniżeli sklepowe :)
UsuńTakiego mleka z migdałów nie próbowałam :) Za mlekiem ogólnie nie przepadam, kusi mnie, w wyglądzie wydaje się takie dobre, ale jak piję to okazuje się, że tylko ładnie wygląda i zawsze mam tak samo :P
OdpowiedzUsuńMleko migdałowe tylko przypomina zwykłe, ale w smaku jest zupełnie inne :)
UsuńJa mleko pije tylko do kawy, jakoś tak do samego mleka mnie ciągnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam chociaż raz skusić się na roślinne. Może akurat Ci zasmakuje :)
UsuńMi całkiem dobrze smakuje takie mleko prosto od krowy. W sumie kiedyś tylko takie piliśmy, a teraz kiedy jestem w domu to też czasem takie mamy ;) Po zamienniki nie sięgałam i nie wiem, czy to zmienię ;)Ale Kto to wie.
OdpowiedzUsuńJeśli zwykłe mleko Ci nie szkodzi to tez na siłę nie trzeba z niego rezygnować :)
UsuńPrzepis prosty, a można stworzyć coś zdrowego i ciekawego :)
OdpowiedzUsuńZawsze piłam tylko zwykłe mleko.Muszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu inny smak :)
Usuńkurcze chciałabym spróbować, nie sądziłabym że w sumie to nie takie trudne ;) gratuluje współpracy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) też się bałam, że to trudne, ale nie taki diabeł straszny :)
UsuńPiłam kiedyś mleko migdałowe ale jednak wolę zwykłe i zagryźć migdałkiem :P
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć, że ma specyficzny smak.
UsuńI ja z chęcia spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńhttps://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/jesienne-rozterki-ust-balsam.html?showComment=1474438483622#c3042668218216656341
Gratuluję współpracy :-) u mnie mleko jedynie do kawy lub kakao :-)
OdpowiedzUsuńPiję normalne mleko, ale czasem skuszę się - dla smaku - na roślinne. Migdałowe robiłam sama, piłam także to Alpro. Lubię także Alpro kokosowo-ryżowe :) Wolę jednak pijać takie napoje samodzielnie, nie zastępować tradycyjnego mleka np. w kakao czy kawie zbożowej - moim zdaniem nie smakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńGratuluję współpracy!
Dziękuję :) Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do zwykłego mleka to wersje roślinne mogą stanowić pewne wyzwanie smakowe :)
Usuńmuszę zrobić takie mleczko, jeszcze nigdy go nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńdla samego zapachu mam ochotę wypróbować :-)
weronikarudnicka.pl
Polecam :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńTo fakt :)
UsuńTrzeba koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOby Ci smakowało :)
Usuńuwielbiam migdały
OdpowiedzUsuńSą przepyszne :)
Usuńudane zakupki
OdpowiedzUsuńTo w ramach współpracy, ale zgadzam się, że produkty bardzo fajne :)
UsuńJa byłam zmuszona odstawić mleko krowie, którego smak ubóstwiałam...Nie jest łatwo, ale jakoś się ratuję. Kupuję mleka najczęściej owsiane i ryżowe. Sama robiłam też kokosowe. Migdałowe zrobiłabym chętnie, może kiedyś się na to skuszę :)
OdpowiedzUsuńJa za to mam w planach przygotować kokosowe :)
Usuńpiłam mleko migdałowe sojowe i kokosowe;D wszystkie mi smakują
OdpowiedzUsuńKokosowe planuję zrobić. Jestem pewna, że będzie pyszne :)
UsuńOstatnio pije tylko, że kupne - pycha!
OdpowiedzUsuńWarto choć raz skusić się na domowe :)
UsuńNigdy nie piłam - muszę spróbować ♥ Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNa pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńOd dawna noszę się z zamiarem stworzenia własnego mleka migdałowego, te sklepowe są pełne cukru :(
OdpowiedzUsuńPolecam. Nie jest takie trudne, a o wiele zdrowsze :)
UsuńMigdałowego mleka jeszcze nie miałam okazji próbować. Ale się nad nim zastanawiam, ponieważ ostatnio zasmakowałam w nasionach chia :-)
OdpowiedzUsuńNasionka chia też uwielbiam :)
Usuń