wtorek, 20 września 2016

Domowe mleko migdałowe + współpraca.

Witajcie :)

"Pij mleko - będziesz wielki". 
Właśnie takim hasłem od wiek wieków bombardują nas nie tylko spoty reklamowe, ale przede wszystkim najbliższe otoczenie - zwłaszcza dziadkowie. Przekonanie o dobroczynności mleka nie jest jednak bezpodstawne, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych witamin i minerałów. Jednak rozwój przemysłu spożywczego przyczynił się do "masówki" również w tej kategorii. Mleko potrafi być pozyskiwane od źle karmionych zwierząt, a dodatkowy proces pasteryzacji zabija część dobroci. 
Nie mniej istotną kwestią jest fakt, że część społeczeństwa cierpi na nietolerancję laktozy bądź alergie na białka mleka. Ostatnimi czasy powodzeniem cieszą się mleka pozyskiwane chociażby ze zbóż, nasion czy strączków. Na sklepowych półkach znaleźć można cały arsenał takich zamienników, jednak skład niektórych pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego więc nie zrobić swojego własnego? Dzisiaj przedstawię przepis na domowe mleko migdałowe.

Składniki:
szklanka migdałów
4 szklanki wody


Przygotowanie:
Jeśli chcemy wykorzystać migdały bez skórki, wówczas moczymy je przez kilka minut we wrzątku - łatwiej będzie je obrać.
Migdały moczymy w dużej ilości zimnej wody minimum 12 godzin.
Odcedzone migdały przekładamy do blendera i zalewamy 4 szklankami wody.
Całość miksujemy do momentu, aż migdały dokładnie się zmielą.
Powstały płyn przecedzamy przez drobne sitko lub gazę.
Tak przygotowane mleko najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Zapoznajmy się jeszcze z kilkoma zaletami takiego napoju.
Zawiera witaminy A, D i E oraz takie składniki mineralne jak cynk, wapń, żelazo, magnez i potas.
Ma dużo błonnika odpowiadającego za sytość, regulację wchłaniania cukru oraz kontrolę poziomu cholesterolu.
Ponadto dostarczamy organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ważnych dla zachowania pięknego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Migdały wykorzystane w przepisie pochodzą ze sklepu BioIndygo.pl, z którym udało mi się nawiązać współpracę. W otrzymanej paczce znalazły się dodatkowo takie pyszności jak masło orzechowe, kasza gryczana niepalona, pestki dyni oraz mąka kokosowa. Wykorzystanie bądź recenzje tych produktów na pewno pojawią się na blogu :)


Korzystacie z tradycyjnego mleka czy lubicie sięgać po takie "nowoczesne" zamienniki? Koniecznie napiszcie, jaki rodzaj jest Waszym ulubionym i do czego go wykorzystujecie :)

Iwona

74 komentarze:

  1. Chętnie spróbuję tego wynalazku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tradycyjnego mleka prawie nie korzystam - zbyt wiele złego naczytałam się na jego temat i na temat życia krów służących wyłącznie za mleczarnię. Teraz dobrego mleka się chyba nie uświadczy, chyba że ma się własną krowę ;) A że jej nie posiadam to wolę roślinne zamienniki, ale sama robiłam może ze 2x :D
    Gratuluję współpracy - same pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Od dłuższego czasu odstawiłam produkty mleczne i nawet moja cera poczuła się lepiej :)

      Usuń
  3. Domowe mleko jest duzo lepsze niz to kupowane, polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam migdały :) Chętnie wypróbuję takie mleko. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem jak takie mleko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma zupełnie inny, specyficzny smak. Najlepiej samemu się o tym przekonać :)

      Usuń
  6. Domowe zawsze na plus :) Gratuluje współpracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis :) Domowe, zawsze lepsze. Ja staram się ograniczać z mlekiem na maxa, używam tylko do kawy, ew. przy gnieceniu ziemniaków i to wszystko :) teraz mleka niestety nie są zdrowe i oczywiście kupuję te najwyżej oprocentowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, gdyż nie jest trudne a bardzo zdrowe :)

      Usuń
  8. Nigdy nie robiłam domowego mleka ale chyba wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę pracy w tym jest , aczkolwiek na pewno wszytko jest bardzo pyszne :)
    Wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Za to satysfakcja gwarantowana :)

      Usuń
  10. Gratuluję :) A masełko obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Masełko duuuuże, co mi się niezmiernie podoba :D

      Usuń
  11. Migdały bardzo lubię, ciekawa jestem jak smakuje takie migdałowe mleko:) Ja piłam do tej pory tylko sojowe i całkiem ok, a że mieszkam na wsi mam też mleko od krowy takie naturalne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pozazdrościć takiego naturalnego mleka. Jest o wiele lepszą wersją aniżeli sklepowe :)

      Usuń
  12. Takiego mleka z migdałów nie próbowałam :) Za mlekiem ogólnie nie przepadam, kusi mnie, w wyglądzie wydaje się takie dobre, ale jak piję to okazuje się, że tylko ładnie wygląda i zawsze mam tak samo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko migdałowe tylko przypomina zwykłe, ale w smaku jest zupełnie inne :)

      Usuń
  13. Ja mleko pije tylko do kawy, jakoś tak do samego mleka mnie ciągnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam chociaż raz skusić się na roślinne. Może akurat Ci zasmakuje :)

      Usuń
  14. Ja z takiego mleka nie korzystam, ale trzeba przyznać, że prosty przepis aż zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis prosty, a można stworzyć coś zdrowego i ciekawego :)

      Usuń
  15. Mi całkiem dobrze smakuje takie mleko prosto od krowy. W sumie kiedyś tylko takie piliśmy, a teraz kiedy jestem w domu to też czasem takie mamy ;) Po zamienniki nie sięgałam i nie wiem, czy to zmienię ;)Ale Kto to wie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zwykłe mleko Ci nie szkodzi to tez na siłę nie trzeba z niego rezygnować :)

      Usuń
  16. Zawsze piłam tylko zwykłe mleko.Muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu inny smak :)

      Usuń
  17. kurcze chciałabym spróbować, nie sądziłabym że w sumie to nie takie trudne ;) gratuluje współpracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) też się bałam, że to trudne, ale nie taki diabeł straszny :)

      Usuń
  18. Piłam kiedyś mleko migdałowe ale jednak wolę zwykłe i zagryźć migdałkiem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się ukryć, że ma specyficzny smak.

      Usuń
  19. I ja z chęcia spróbuję ;)
    https://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/jesienne-rozterki-ust-balsam.html?showComment=1474438483622#c3042668218216656341

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratuluję współpracy :-) u mnie mleko jedynie do kawy lub kakao :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piję normalne mleko, ale czasem skuszę się - dla smaku - na roślinne. Migdałowe robiłam sama, piłam także to Alpro. Lubię także Alpro kokosowo-ryżowe :) Wolę jednak pijać takie napoje samodzielnie, nie zastępować tradycyjnego mleka np. w kakao czy kawie zbożowej - moim zdaniem nie smakuje tak samo :)

    Gratuluję współpracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do zwykłego mleka to wersje roślinne mogą stanowić pewne wyzwanie smakowe :)

      Usuń
  22. muszę zrobić takie mleczko, jeszcze nigdy go nie robiłam :(

    dla samego zapachu mam ochotę wypróbować :-)

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Trzeba koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. To w ramach współpracy, ale zgadzam się, że produkty bardzo fajne :)

      Usuń
  25. Ja byłam zmuszona odstawić mleko krowie, którego smak ubóstwiałam...Nie jest łatwo, ale jakoś się ratuję. Kupuję mleka najczęściej owsiane i ryżowe. Sama robiłam też kokosowe. Migdałowe zrobiłabym chętnie, może kiedyś się na to skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to mam w planach przygotować kokosowe :)

      Usuń
  26. piłam mleko migdałowe sojowe i kokosowe;D wszystkie mi smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosowe planuję zrobić. Jestem pewna, że będzie pyszne :)

      Usuń
  27. Odpowiedzi
    1. Warto choć raz skusić się na domowe :)

      Usuń
  28. Nigdy nie piłam - muszę spróbować ♥ Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  29. Od dawna noszę się z zamiarem stworzenia własnego mleka migdałowego, te sklepowe są pełne cukru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Nie jest takie trudne, a o wiele zdrowsze :)

      Usuń
  30. Migdałowego mleka jeszcze nie miałam okazji próbować. Ale się nad nim zastanawiam, ponieważ ostatnio zasmakowałam w nasionach chia :-)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Nie spamuj linkami, a będzie większa szansa, że Cię odwiedzę...