Nie da się ukryć, że jestem niesamowicie oszczędna niemal na każdej płaszczyźnie życia. Z tego też względu, przy okazji włączania piekarnika, postanowiłam zmaltretować go w jak największym stopniu. W rezultacie zrodził się spontaniczny, ale - jak się potem okazało - bardzo smaczny wypiek.
Bez wątpienia ciasto mogłoby nosić nazwę "Bez". Dlaczego? Ano dlatego, że nie zawiera m.in. glutenu, cukru czy jajek. Zapytacie zatem z czego się składa? Przekonajcie się sami zapoznając się z listą składników i przygotowaniem :)
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
350 ml wody/mleka (zwykłego bądź roślinnego)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
4-5 łyżek musu jabłkowego
4-5 łyżek ulubionych nasion (u mnie orzechy włoskie i arachidowe)
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
Kaszę gotujemy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygła i wsiąknęła resztę płynu.
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.
Kroimy do wystygnięciu, aby ciasto nie zaczęło się kruszyć.
Smacznego!
Smacznego!
Uwierzcie na słowo, że dodatek musu jabłkowego przygotowanego ze słodkich jabłek sprawia, że nie musimy dodawać innej substancji słodzącej. Najlepiej jednak będzie, jeśli sami się o tym przekonacie przygotowując takie ciasto :)
Napiszcie czy lubicie wypieki na bazie kaszy jaglanej. Chętnie zaczerpnę inspiracji :)
Napiszcie czy lubicie wypieki na bazie kaszy jaglanej. Chętnie zaczerpnę inspiracji :)
Iwona
Cudowne :) Do tego proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJejku ale mi smaka narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńPolecam upiec :)
UsuńRównież jak uruchamiam piekarnik, to katuję go, ile się da :D Ciasto bardzo proste, ale siła właśnie tkwi w prostocie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nie zawsze trzeba kombinować :)
UsuńCoś dla mojej siostry:)
OdpowiedzUsuńMoże i Tobie by zasmakowało :)
UsuńCiekawy przepis. Lubię ciasta z kaszy jaglanej ☺ również obserwuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Przepis prosty, a efekt smaczny :)
UsuńBrzmi pysznie :) W sumie to rzadko piekę coś z kaszy jaglanej, a jak już to wege pasztety lub kotlety, a jaglankę zazwyczaj jem gotowaną ;)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu upiec pasztet :)
Usuńoj podjadłabym
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńdodałam do zakładek i na pewno wypróbuję :) uwielbiam jaglankę!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
UsuńPyszne ciasto. Jaglanka wszędzie dobra !:)
OdpowiedzUsuńTo fakt :) Następnym razem skuszę się na Twoją "jaglotkę" :)
UsuńNigdy nie probowalam takiego :)
OdpowiedzUsuńdodaje ! i zapraszam !
http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com
Dzięki :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty, więc warto się skusić :)
UsuńWOOOOOOW! Napewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńoddaje obserwacje Zapraszam:)+ obserwuje!
Dzięki :) Daj potem znać czy smakowało :)
UsuńMusi być pyszne! Jak nabiorę ochoty na ciacho to możliwe, że się skuszę :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
Usuńzjadlabym
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam ciasto, niestety wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuńTo z mojego przepisu czy jakieś inne? :(
UsuńAleż to smakowicie wygląda! Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrób, zrób :)
UsuńWygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńDo tego jest smaczne :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń