sobota, 13 sierpnia 2016

Jabłkowe ciasto jaglane.

Witajcie :)

Nie da się ukryć, że jestem niesamowicie oszczędna niemal na każdej płaszczyźnie życia. Z tego też względu, przy okazji włączania piekarnika, postanowiłam zmaltretować go w jak największym stopniu. W rezultacie zrodził się spontaniczny, ale - jak się potem okazało - bardzo smaczny wypiek.
Bez wątpienia ciasto mogłoby nosić nazwę "Bez". Dlaczego? Ano dlatego, że nie zawiera m.in. glutenu, cukru czy jajek. Zapytacie zatem z czego się składa? Przekonajcie się sami zapoznając się z listą składników i przygotowaniem :)


Składniki:
100 g kaszy jaglanej
350 ml wody/mleka (zwykłego bądź roślinnego)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
4-5 łyżek musu jabłkowego 
4-5 łyżek ulubionych nasion (u mnie orzechy włoskie i arachidowe)
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego


Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
Kaszę gotujemy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygła i wsiąknęła resztę płynu. 
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.
Kroimy do wystygnięciu, aby ciasto nie zaczęło się kruszyć.
Smacznego!

Uwierzcie na słowo, że dodatek musu jabłkowego przygotowanego ze słodkich jabłek sprawia, że nie musimy dodawać innej substancji słodzącej. Najlepiej jednak będzie, jeśli sami się o tym przekonacie przygotowując takie ciasto :)
Napiszcie czy lubicie wypieki na bazie kaszy jaglanej. Chętnie zaczerpnę inspiracji :)

Iwona

35 komentarzy:

  1. Cudowne :) Do tego proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku ale mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również jak uruchamiam piekarnik, to katuję go, ile się da :D Ciasto bardzo proste, ale siła właśnie tkwi w prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Lubię ciasta z kaszy jaglanej ☺ również obserwuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przepis prosty, a efekt smaczny :)

      Usuń
  5. Brzmi pysznie :) W sumie to rzadko piekę coś z kaszy jaglanej, a jak już to wege pasztety lub kotlety, a jaglankę zazwyczaj jem gotowaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dodałam do zakładek i na pewno wypróbuję :) uwielbiam jaglankę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto. Jaglanka wszędzie dobra !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt :) Następnym razem skuszę się na Twoją "jaglotkę" :)

      Usuń
  8. Nigdy nie probowalam takiego :)
    dodaje ! i zapraszam !

    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty, więc warto się skusić :)

      Usuń
  10. WOOOOOOW! Napewno skorzystam!


    oddaje obserwacje Zapraszam:)+ obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pyszne! Jak nabiorę ochoty na ciacho to możliwe, że się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj piekłam ciasto, niestety wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to smakowicie wygląda! Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam, ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.