sobota, 16 kwietnia 2016

Stromboli, czyli rolowanie na talerzu.

Hej :)

Jakie skojarzenia nasuwają się Wam słysząc "pizza"? Dla wielu z nas jest to proste danie typu "fastofood", który możemy przygotować w domu bądź bez problemu zamówić w każdym barze czy pubie. Co jednak pomyślicie o "stromboli"? Mi kojarzy się z daniem bardziej wykwintnym, składającym się z wyszukanych składników. Nic bardziej mylnego. Stromboli to nic innego jak pizza właśnie, tyle tylko że podana w innej formie - zrolowanej. Składa się oczywiście z ciasta drożdżowego wymagającego wyrastania, ale jej przygotowanie jest niezwykle proste. Zaletą jest również możliwość modyfikacji i dopasowania dodatków do osobistych preferencji. Dzisiaj przybywam z propozycją, którą przygotowałam dla pozostałych członków mojej rodziny.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie śląska typ 480, Złoty Kłos)
15 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na nadzienie:
przecier pomidorowy / ketchup
szynka
ugotowane jajka
ogórki konserwowe
żółty ser
przyprawy


Przygotowanie:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz ciepłą wodę.
Całość mieszany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy minimum 10 minut do uzyskania sprężystego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm. 
Uformowane ciasto smarujemy dowolnym sosem pomidorowym zostawiając przy brzegach puste miejsca. Następnie układamy pozostałe dodatki i posypujemy przeprawami. 
Ciasto zwijamy w roladę tak, aby złączenie znajdowało się na spodzie. Dodatkowo można połączyć boki tworząc wieniec, który nacinamy delikatnie nożem. 
Całość przekładamy na blachę i smarujemy mlekiem bądź rozkłóconym jajkiem. 
Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
Smacznego! 


Spotkaliście się z taką modyfikacją popularnego fastfooda? Z jakimi dodatkami najchętniej byście ją zaserwowali? :)

Iwona

7 komentarzy:

  1. O jaaa :) Aż mi ślinka poleciała :) wygląda mega smakowicie i napewno jest pyszne :)
    Obserwuuuje!! :* Zapraszam do mnie :) Mam nadzieje ze moj blog spodoba Ci sie tak jak mi Twój i dodasz mnie do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie to wygląda i takie coś w wersji wege, chętnie zjadłabym na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam ale nigdy z jajkiem ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to wygląda, a jeśli smakuje tak jak pizza to ja muszę to zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to pyyyyszne! Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.