czwartek, 17 marca 2016

Gofry pełnoziarniste.

Cześć :)

Dziś przychodzę z szybkim przepisem na gofry. Oczywiście w moim przypadku w nieco zdrowszej wersji, gdyż wykonanych z mąki pełnoziarnistej. Od razu zaznaczę, iż stanowiły one prezent, dlatego też nie pokazuję propozycji podania. Nie zawierają jednak cukru, dlatego można je podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Wystarczy tylko nieco kreatywności i dopasowanie do swoich preferencji smakowych :)

Składniki (na 6 sztuk):
szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna graham)
szklanka mleka
jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Warto rozpocząć od podłączenia gofrownicy, aby zdążyła się rozgrzać.
Żółtko oddzielamy od białka i ubijamy je na sztywną pianę. 
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, olej i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
Ciasto wlewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy ok 3-5 minut. W moim wypadku gofry są gotowe, gdy z urządzenia przestaje wydobywać się para. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 


Lubie gofry? Z jakimi dodatkami zajadacie je najchętniej? :)

Iwona

12 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie :)
    Moje ulubione to chyba z bakaliami w środku i z roztapiającą się czekoladą na wierzchu :D Choć czasem najdzie mnie na takie z bitą śmietaną :) Dawno już nie robiłam i muszę w końcu się zebrać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić, ostatnio na pinie znalazłam jakiś przepis na gofry z jogurtem greckim i wyszła dupa blada, spróbuję tą wersje i dam znac czy było co jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech...jak dobrze, że nie mam w domu gofrownicy bo byłabym szersza niż dłuższa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak gofry to tylko z bitą śmietaną ! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry jeść uwielbiam. Pozostają mi niestety te ze sklepu gdyż nie mam gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gofry, ale jeszcze nigdy nei robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę sobie kupić gofrownicę bo często mam ochotę na słodkie :) a gofry mmnm uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam te ciasto gofrowe, ale nie mam gofrownicy. gofry kojarzą mi się z latem i morzem i bardzo duża kalorycznością. Więc najlepiej zrobić swoje i dostosować takie dodatki, które nie są aż tak bardzo kaloryczne a smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio unikam białej mąki i dla mnie taki przepis jest bardzo ciekawy ;);)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.