Dziś przychodzę z szybkim przepisem na gofry. Oczywiście w moim przypadku w nieco zdrowszej wersji, gdyż wykonanych z mąki pełnoziarnistej. Od razu zaznaczę, iż stanowiły one prezent, dlatego też nie pokazuję propozycji podania. Nie zawierają jednak cukru, dlatego można je podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Wystarczy tylko nieco kreatywności i dopasowanie do swoich preferencji smakowych :)
Składniki (na 6 sztuk):
szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna graham)
szklanka mleka
jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Warto rozpocząć od podłączenia gofrownicy, aby zdążyła się rozgrzać.
Żółtko oddzielamy od białka i ubijamy je na sztywną pianę.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, olej i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
Ciasto wlewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy ok 3-5 minut. W moim wypadku gofry są gotowe, gdy z urządzenia przestaje wydobywać się para.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Lubie gofry? Z jakimi dodatkami zajadacie je najchętniej? :)
Iwona
Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione to chyba z bakaliami w środku i z roztapiającą się czekoladą na wierzchu :D Choć czasem najdzie mnie na takie z bitą śmietaną :) Dawno już nie robiłam i muszę w końcu się zebrać :)
Muszę zrobić, ostatnio na pinie znalazłam jakiś przepis na gofry z jogurtem greckim i wyszła dupa blada, spróbuję tą wersje i dam znac czy było co jeść :P
OdpowiedzUsuńEch...jak dobrze, że nie mam w domu gofrownicy bo byłabym szersza niż dłuższa :D
OdpowiedzUsuńZawsze można kupić :D
UsuńJak gofry to tylko z bitą śmietaną ! mniam!
OdpowiedzUsuńJak dawno jadłam :P
OdpowiedzUsuńGofry jeść uwielbiam. Pozostają mi niestety te ze sklepu gdyż nie mam gofrownicy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, ale jeszcze nigdy nei robiłam.
OdpowiedzUsuńMuszę sobie kupić gofrownicę bo często mam ochotę na słodkie :) a gofry mmnm uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam te ciasto gofrowe, ale nie mam gofrownicy. gofry kojarzą mi się z latem i morzem i bardzo duża kalorycznością. Więc najlepiej zrobić swoje i dostosować takie dodatki, które nie są aż tak bardzo kaloryczne a smakują :)
OdpowiedzUsuńOstatnio unikam białej mąki i dla mnie taki przepis jest bardzo ciekawy ;);)
OdpowiedzUsuńOoo zrobię sobie :)
OdpowiedzUsuń