niedziela, 3 stycznia 2016

"Wkrocz zdrowo w Nowy Rok" - wyniki konkursu z Sante.

Cześć :)

Dzisiaj szybki post, w którym chciałabym ogłosić zwycięzców w zorganizowanym przeze mnie niedawno konkursie "Wkrocz zdrowo w Nowy Rok". Przypomnę, że do wygrania były dwa zestawy produktów marki Sante ufundowane przez tę właśnie firmę.

Zanim jednak przejdę do sedna to zaznaczę, że chociaż zgłoszeń nie było zbyt wiele to i tak miałam twardy orzech do zgryzienia. Teraz dopiero zaczynam doceniać pracę innych osób, które w rzetelny sposób wybierają laureatów konkursów z setkami a nawet tysiącami zgłoszeń. Szacunek!

Może niektórym wybrane przeze mnie przepisy wydają się pracochłonne lub skomponowane ze sporej ilości składników to jednak od razu wpadły mi one w oko. Byłabym zatem nie fair sama wobec siebie gdybym ich nie nagrodziła.

Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie i przysłanie swoich pysznych i zdrowych propozycji. Niemniej jednak nagrody otrzymują:

Aleksandra Kuźbida 
za przepis na burgery marchewkowe z amarantusem i kaszą jaglaną
Dolce120 
za przepis na krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą

Burgery marchewkowe z amarantusem i kaszą jaglaną


Składniki:
3 średniej wielkości marchewki, starte na drobnych oczkach lub pocięte nożykiem julienne
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej od firmy Sante
1/3 szklanki ugotowanego amarantusa od firmy Sante
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej o firmy Sante
1 pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki nasion słonecznika
3 łyżki sosu sojowego
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Do dużej miski przełożyć startą marchew, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i amarantus. Wymieszać i dodać: curry, sól, posiekaną natkę pietruszki, słonecznik oraz sos sojowy. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać rozkłócone jajko oraz bułkę tartą. Formować niewielkie kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kulki delikatnie spłaszczyć dłonią, aż powstaną burgery. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 4 minuty.
Burgery są doskonałe w wersji solo, na ciepło lub zimno oraz tradycyjnie - w bułce z ulubionymi dodatkami


Krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą


Składniki na krakersy:
350g płatków owsianych Sante
1 szklanka łuskanych pestek słonecznika Sante
1 szklanka siemienia lnianego Sante
1 szklanka łuskanych pestek dyni Sante
1/2 szklanki nasion chia Sante
1/2 szklanki orzechów włoskich Sante 
2 łyżeczki soli morskiej Sante
2 szklanki puree z dyni 
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
1 łyżka nasion kolendry
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek 
Dodatkowo:
opakowanie białego serka koziego do smarowania
2 czerwone cebule
4 łyżki oliwy z oliwek (bądź innego oleju)
1 łyżka miodu
1/2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: 
Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. 
Zmiel orzechy.
   Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
Dodaj miód, oliwę z oliwek i puree z dyni.
Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
 Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny.
 Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia.
 Na jeden  z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz je dłonią, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm.
Pokrój ciasto na kwadraty i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
 Piecz ok. 20 minut. Następnie wyjmij na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulę. 
Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki.
 Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (lub inny olej).
Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
 Gdy stanie się szklista, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód.
Smaż jeszcze 5 minut.
Krakersy podawaj z serkiem i cebulą. 

   Iwona

7 komentarzy:

  1. Gratuluję zwycięzcą, szkoda, że nie wiedziałam o tym konkursie bo chętnie wzięła bym w nim udział :) Jutro lecę do Lidla bo tam mają być produkty Sante w super cenach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję zwycięzcą - wszystkie dania wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznego i dziękuję! :):)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.