wtorek, 5 maja 2015

Buraczane klopsiki jaglane.

 Hej :)

Jakiś czas temu moja miłość do kaszy jaglanej i ciecierzycy zaowocowała tymi kotlecikami. Niedawno zaczęłam lekko modyfikować ten przepis i tak powstały buraczane klopsiki. Chętnych poznania receptury na te pyszne danie zapraszam do dalszej części notatki :)

Składniki (na 3 porcje):
szklanka kaszy jaglanej
szklanka ciecierzycy
2 szklanki wody
duży burak
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
koperek
liść laurowy
1-2 kulki ziela angielskiego


Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem. Zagotowujemy 2 szklanki wody, wsypujemy kaszę i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut do momentu wchłonięcia wody
Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Z przestudzonej kaszy wyjmujemy liść oraz ziele a dodajemy ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Całość blendujemy. 
Do masy dodajemy startego na drobnych oczkach i odciśniętego z nadmiaru soku buraka. Mieszamy.
Formujemy okrągłe klopsiki i umieszczamy na papierze do pieczenia. 
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). 
Podajemy z dodatkową porcją warzyw.

SMACZNEGO! :)

Skusicie się na takie klopsiki? :)

Iwona

7 komentarzy:

  1. Na pierwszym zdjęciu dodałbym szczypiorek jako łodygę i wyszłyby piękne, smaczne róże ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa alternatywa :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakim cudem pominęłam taki przepis?! Boskie, totalnie w moich smakach! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie użyte przez Ciebie składniki uwielbiam, ale w takiej kompozycji ich jeszcze nie próbowałam :P Ale klopsiki wyglądają przepysznie :):)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Nie spamuj linkami, a będzie większa szansa, że Cię odwiedzę...