Hej :)
Pizza, hot-dog czy hamburger... któż z nas nie lubi tego typu posiłków? Zazwyczaj jednak kojarzą nam się z niezdrową i tłustą żywnością. Prawda jest jednak taka, że praktycznie z każdego dania można wyczarować coś zdrowego i lekkiego :) Wczoraj natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Zmieniłam jednak nieznacznie porcje składników na ciasto oraz wykorzystałam inne dodatki. Muszę przyznać, iż ta wersja pizzy smakowała mi o wiele bardziej od tej, którą zawsze przyrządza moja mama :) Oczywiście każdy może dostosować dodatki to własnych upodobań :)
Składniki na ciasto (1 porcja):
40 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna graham)
10 g mąki pszennej
25 g twarogu (u mnie chudy)
12-13 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli i cukru
Szacowana wartość energetyczna ciasta:
Dodatki:
5 pieczarek
plaster szynki drobiowej
ogórek konserwowy
kawałek camemberta (u mnie lekki)
koncentrat pomidorowy/ketchup
oregano
Szacowana wartość energetyczna całej pizzy:
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z cukrem. Rozczynem zalewamy mąkę, twaróg oraz sól. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy (proponuję niezbyt cienko, gdyż ciasto robi się dość twardawe) i wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 10 minut (termoobieg).
W tym czasie na patelni dusimy pieczarki oraz przygotowujemy pozostałe dodatki.
Podpieczone ciasto smarujemy koncentratem wymieszanym z oregano. Następnie układamy wybrane składniki.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut do rozpuszczenia się sera.
Po wyjęciu pizzę można podać z ketchupem i oregano.
Smacznego! :)
Lubicie takie zdrowsze wersje popularnych potraw czy jednak zostajecie przy tradycyjnych przepisach? :)
Iwona
Ten spód jest chrupki?
OdpowiedzUsuńTak. Trzeba jednak uważać, aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko, bo wtedy chrupkość zamienia się w dość nieprzyjemną kruchość.
Usuńna pewno wypróbuję ten przepis na ciasto, od dawna szukam jakiegoś fajnego z ciemnej mąki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, moze kiedyś się skuszę.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wygląda też bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJa lubię:) Pycha!
OdpowiedzUsuń