Makaron... któż z nas go nie lubi? Jest łatwo dostępny i szybki w przygotowaniu. Często jednak podajemy go w wersji "bolognese" lub "carbonara" przez co w opinii niektórych nie zyskał miana wartościowego źródła węglowodanów. Uważam jednak że nic bardziej mylnego. Wystarczy że zaprzyjaźnimy się z tym pełnoziarnistym i wzbogacimy go odpowiednimi dodatkami, a może stanowić bardzo zdrowy i pożywny posiłek. Dziś zatem propozycja makaronu żytniego razowego, który otrzymałam od sklepu BIO-KRAINA.pl. Wzbogaciłam go warzywami oraz masłem orzechowym. W końcu zdrowo nie musi oznaczać jałowo i bez smaku :) Wiecie, że lubię uniwersalne posiłki, dlatego też sałatkę tę można zjeść zarówno na ciepło jak i zabrać na wynos :)
Składniki:
100 g brukselki
100 g kalafiora
2 łyżki masła orzechowego
łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy warzywa ok. 5-8 minut. Odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Odcedzony makaron mieszamy z warzywami oraz masłem orzechowym.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy słodką wędzoną papryką.
Smacznego!
Jakiego rodzaju makarony goszczą w Waszym jadłospisie? Macie swoje ulubione dodatki
z którymi lubicie je łączyć? :)
Iwona
uwielbiam masło orzechowe <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z warzywami i masłem orzechowym, a najlepiej mi się ono komponuje z kalafiorem :)
OdpowiedzUsuńA co do makaronów, to jem głównie kukurydziany, czasami żytni, sojowy, gryczany lub ryżowy, jednak częściej jem kasze i ryż :)
Też lubię połączenie masła orzechowego z makaronem, chociaż ja akurat robię w stylu azjatyckim, z makaronem ryżowym. Jest świetne, po przepis zaparaszam na bloga :)
OdpowiedzUsuńObserwuję ;)