Ludzie od wieków jedli produkty zawierające pszenicę i
żyli. Jednak ostatnimi czasy została ona poddana wielu modyfikacjom przez co
wielu z nas stara się ograniczyć ją w swoich jadłospisach. Niemniej jednak na
rynku dostępny jest coraz bardziej popularny podgatunek tego zboża jakim jest orkisz.
Wprawdzie orkisz znany był już w starożytności to ponownie zaczyna zbierać pochwały. Okazuje się, że to nie łuska tego zboża a ziarno wewnętrzne najbogatsze jest w składniki wartościowe dla naszego zdrowia. Warto wzbogacić naszą dietę produktami orkiszowymi, gdyż:
Wprawdzie orkisz znany był już w starożytności to ponownie zaczyna zbierać pochwały. Okazuje się, że to nie łuska tego zboża a ziarno wewnętrzne najbogatsze jest w składniki wartościowe dla naszego zdrowia. Warto wzbogacić naszą dietę produktami orkiszowymi, gdyż:
- mają wysoką zawartość białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających korzystnie na układ krążenia;
- dzięki sporej ilości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego oraz zwiększają tempo przemiany materii;
- są źródłem witamin z grupy B, witaminy PP oraz takich składników mineralnych jak żelazo, potas, wapń i cynk;
- zawierają kwas krzemowy odpowiedzialny za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci;
- poprawiają wydolność organizmu, zmniejszają zmęczenie i stany apatii;
- zapobiegają kamicy żółciowej, chorobom wątroby i nerek;
- są lekkostrawne, a gluten zawarty w orkiszu jest lepiej tolerowany przez organizm aniżeli ten ze zwykłej pszenicy.
Warto mieć na uwadze, iż orkisz spożywany w celach leczniczych nie powinien być łączony z innymi zbożami.
Od siebie dodam, iż produkty orkiszowe mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Jest jednak na tyle delikatny, że pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych posiłków. Na koniec propozycje ich wykorzystania w wersji śniadaniowej i podwieczorkowej. Użyte składniki otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem Zdrowy Market 24.
Kasza orkiszowa z bananem, pomarańczą,
orzechami włoskimi i makiem
Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym, jabłkiem, winogronem,
mieszanką Euforia i cynamonem
Dajcie znać jak kształtują się Wasze relacje z produktami orkiszowymi :)
Iwona
Moje relacje z produktami orkiszowymi są trudne, ale dużo lepsze niż ze zwykłą pszenicą :P Na co dzień nie używam mąki pszennej, a jak już używam to zazwyczaj wlaśnie orkiszową ekologiczną :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbaaardzo lubię orkiszowe wypieki :)czy to chleb, czy bułeczki- zyskują swój unikalny charakter <3
OdpowiedzUsuńPłatki orkiszowe jak i makarony orkiszowe bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNie mam nic do orkiszu, ale do pozostałych zbóż również :D
OdpowiedzUsuńOrkisz <3
OdpowiedzUsuńBędę dawała rodzinie więcej orkiszu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWiększość produktów orkiszowych w dobrych cenach znajduję na www.swiat-orkiszu.pl
OdpowiedzUsuń