Znacie wiesiołka? Dla mnie był zupełnie obcy, stąd też, otrzymując w ramach współpracy z BIO-KRAINA mąkę z tej rośliny nie miałam pojęcia do czego ją wykorzystać. Przeglądając różne przepisy spotkałam się z informacją, że pasuje do dań wytrawnych. Zaznaczono również, iż na początku warto mieszać ją z innymi mąkami. W mojej głowie narodził się więc pomysł na gofry. W końcu któż z nas ich nie lubi? Niewątpliwie kojarzą się z sezonem letnim i wakacjami. Dlaczego nazwałam je pół wytrawnymi? Wersję marchewkową podałam z owocami. Wiem, iż obecnie jest pełno sezonowych owoców, a ja tutaj serwuję sobie jabłko. Nic jednak nie poradzę, że tak bardzo pasuje mi do marchewki. Do tego koniecznie cynamon :) No, troszkę "sezonowców" też wpadło ;)
Dobra, koniec przynudzania. Przejdźmy do przepisu :)
Składniki:
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki z wiesiołka
mała marchewka
1/2 szklanki mleka
łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy a marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta*.
Pieczemy w dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy ok. 10-15 minut (w zależności od mocy urządzenia).
Podajemy z ulubionymi dodatkami i zajadamy.
Smacznego! :)
* ciasto jest na tyle gęste, że nie nalewamy go do gofrownicy tylko rozsmarowujemy. Można je również przygotować w formie placków
Na koniec oczywiście kilka słów o samej mące. Czy ma jakieś pozytywny wpływ na organizm?
- jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (od 41 do 46% w 100 g) oraz białka (od 27 do 32%);
- zawiera kwas gamma linolenowy, który wspomaga profilaktykę nowotworową, wzmacnia organizm oraz system krążenia;
- wspomaga walkę z takimi problemami jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, choroby układu nerwowego;
- jest bogata w witaminy, minerały i flawonoidy.
Uważam, że nie ma ona jakiegoś specyficznego smaku. Wprawdzie można wyczuć delikatnie gorzką nutę to użyte dodatki zupełnie ją neutralizują. Dlatego też produkt nada się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Poza tym ciemny kolor mąki wpływa na barwę przygotowanych potraw czyniąc ją jeszcze ciekawszą.
Iwona
O muszę zdobyć taką mąkę..bardzo zachęcający opis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
hm... nigdy nie slyszalam o tej mace....
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie znam, ale się zainteresowałam tym cudem :))) Smacznie wyglądają te gofry :))
OdpowiedzUsuńtypowo jak kakao :P nie miałam pojęcia do tej pory o istnieniu tej mąki, ciekawi mnie jak się prezentują wartości odżywcze :) zastosowanie fantastyczne!
OdpowiedzUsuńW 100 g jest 363.8 kcal, 27-32% białka, 7,53-9,53% węglowodanów i 41-46% tłuszczu :)
Usuńwszyscy kuszą tą gofrownicą :(
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie używałam, ale wygląda ciekawie ;) Podobnie zresztą jak gofry - marchewkowych nigdy nie jadłam, ale domyślam się, że smakowały świetnie ;)
OdpowiedzUsuńAleż to ciekawe! :) Wiesiołek zdrowa rzecz, aczkolwiek nigdy nie miałam okazji próbować/używać.
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia że coś takiego istnieje! Ale zadebiutowalas w naprawdę fajny sposób ;)
OdpowiedzUsuńporanny.talerz.blogspot.com
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego gofra :)
OdpowiedzUsuń