poniedziałek, 6 lipca 2015

Wiesiołek w pół wytrwanych gofrach.

Cześć :)

Znacie wiesiołka?  Dla mnie był zupełnie obcy, stąd też, otrzymując w ramach współpracy z BIO-KRAINA mąkę z tej rośliny nie miałam pojęcia do czego ją wykorzystać. Przeglądając różne przepisy spotkałam się z informacją, że pasuje do dań wytrawnych. Zaznaczono również, iż na początku warto mieszać ją z innymi mąkami. W mojej głowie narodził się więc pomysł na gofry. W końcu któż z nas ich nie lubi? Niewątpliwie kojarzą się z sezonem letnim i wakacjami. Dlaczego nazwałam je pół wytrawnymi? Wersję marchewkową podałam z owocami. Wiem, iż obecnie jest pełno sezonowych owoców, a ja tutaj serwuję sobie jabłko. Nic jednak nie poradzę, że tak bardzo pasuje mi do marchewki. Do tego koniecznie cynamon :) No, troszkę "sezonowców" też wpadło ;)

Dobra, koniec przynudzania. Przejdźmy do przepisu :)

Składniki:
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki z wiesiołka
mała marchewka
1/2 szklanki mleka
łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Mąki przesiewamy a marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta*.
Pieczemy w dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy ok. 10-15 minut (w zależności od mocy urządzenia).
Podajemy z ulubionymi dodatkami i zajadamy.
Smacznego! :)

* ciasto jest na tyle gęste, że nie nalewamy go do gofrownicy tylko rozsmarowujemy. Można je również przygotować w formie placków

Na koniec oczywiście kilka słów o samej mące. Czy ma jakieś pozytywny wpływ na organizm?
  • jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (od 41 do 46% w 100 g) oraz białka (od 27 do 32%);
  • zawiera kwas gamma linolenowy, który wspomaga profilaktykę nowotworową, wzmacnia organizm oraz system krążenia;
  • wspomaga walkę z takimi problemami jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, choroby układu nerwowego;
  • jest bogata w witaminy, minerały i flawonoidy.
Uważam, że nie ma ona jakiegoś specyficznego smaku. Wprawdzie można wyczuć delikatnie gorzką nutę to użyte dodatki zupełnie ją neutralizują. Dlatego też produkt nada się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Poza tym ciemny kolor mąki wpływa na barwę przygotowanych potraw czyniąc ją jeszcze ciekawszą. 


Iwona

12 komentarzy:

  1. O muszę zdobyć taką mąkę..bardzo zachęcający opis:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. hm... nigdy nie slyszalam o tej mace....

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam, ale się zainteresowałam tym cudem :))) Smacznie wyglądają te gofry :))

    OdpowiedzUsuń
  4. typowo jak kakao :P nie miałam pojęcia do tej pory o istnieniu tej mąki, ciekawi mnie jak się prezentują wartości odżywcze :) zastosowanie fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 100 g jest 363.8 kcal, 27-32% białka, 7,53-9,53% węglowodanów i 41-46% tłuszczu :)

      Usuń
  5. wszyscy kuszą tą gofrownicą :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiej nie używałam, ale wygląda ciekawie ;) Podobnie zresztą jak gofry - marchewkowych nigdy nie jadłam, ale domyślam się, że smakowały świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to ciekawe! :) Wiesiołek zdrowa rzecz, aczkolwiek nigdy nie miałam okazji próbować/używać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam pojęcia że coś takiego istnieje! Ale zadebiutowalas w naprawdę fajny sposób ;)
    poranny.talerz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.