Dwa razy piekłam już domowy chleb pełnoziarnisty, ale za każdym razem efekt nie był zadowalający. Wprawdzie smak był całkiem dobry, ale ciasto zupełnie nie wyrastało. Pomyślałam jednak, że "do trzech razy sztuka", znalazłam ciekawy przepis i dzisiaj nie zawahałam się go użyć :D Wypiek w końcu sprostał moim oczekiwaniom, dlatego też z chęcią Wam go prezentuję :)
Składniki:
400 g mąki pszennej graham, typ 1850
50 g mąki pszennej, typ 650
2 łyżeczki drożdży instant
300 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
Stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto ok. 6 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po godzinie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.
SMACZNEGO! :)
Szacowana wartość energetyczna:
Pieczecie takie domowe pieczywo? Chętnie poznam Wasze sprawdzone przepisy :)
Iwona
Cudownie Tobie wyrósł :) Następnym razem wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto :)
UsuńWygląda apetycznie. Poczęstujesz mnie kromeczką?:)
OdpowiedzUsuńO ile zostanie... co jest wątpliwe.
UsuńZostało i stwierdzam - jest pyszny :) także szczerze wszystkim polecam :)
UsuńMuszę przyznać, że fajnie Ci wyrósł ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńTrzymanie kciuków coś dało :D
noo piękny chlebek, musze spróbować twijego przepisu ;)
OdpowiedzUsuń