Przychodzę dzisiaj z szybkim postem, w którym chciałabym się podzielić z Wami przepisem na obiadową wersję białej kapusty. Jest tak smaczna, że ostatnio codziennie się nią zajadam :) Dodatkowo pasuje zarówno do mięsa, jajka czy ryby. Jadłam ją również z soczewicą. Pyszna jest świeżo przygotowana jak i ostudzona :)
Porcje podaję "na oko". Ilość składników można oczywiście dowolnie modyfikować i dostosować do swoich potrzeb oraz preferencji smakowych :)
Składniki (na ok. 2 porcje):
1/4 główki białej kapusty
marchewka
korzeń pietruszki
pół cebuli
natka pietruszki
Kapustę, marchewkę oraz pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Warzywa przekładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy do miękkości warzyw na małym ogniu często mieszając.
Do gotowej surówki dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Można także dodać ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj posypuję całość słodką papryką :)
Smacznego!
Szacowana wartość energetyczna:
Smacznego!
Szacowana wartość energetyczna:
Iwona
jedna z moich ulubionych surówek! chociaż przyznam, że nigdy nie podawało się u mnie jej na ciepło :)
OdpowiedzUsuńNa ciepło ? :) Nie jadła jeszcze ale będę musiała to nadrobić :) Masz rację do tego chleba idealnie pasuje czekoladowy krem jaglany :)
OdpowiedzUsuńzapewne jest pyszna, czasem robiłam coś podobnego:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
:)
mmm :) wygląda świetnie! :) zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńhttp://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/