Nie wiem jak Wy, ale kiedyś nie lubiłam buraków. Niedawno jednak się do nich przekonałam i zaczęłam ubóstwiać :) Wczoraj natomiast moja mama przyniosła do domu pęczek botwinki. Postanowiłam ugotować z niej zupę. Nigdy wcześniej jedna jej nie robiłam, dlatego też poprzeglądałam kilka przepisów w internecie. Koniec końców połączyłam kilka z nich i wyszła moja wersja pysznej potrawy :)
Składniki:
Litr wody
Pęczek botwinki
Marchewka
Korzeń pietruszki
2 ziemniaki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub ok. 100 ml śmietany)
Przyprawy: cukier, sól, pieprz, majeranek
Koperek
Łyżka octu (lub sok z 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy umyte i pokrojone liście oraz łodygi botwinki. Dodajemy łyżkę octu, posiekany koperek oraz przyprawiamy według uznania (u mnie pół łyżeczki cukru i soli oraz szczypta pieprzu). Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który należy najpierw wymieszać z ciepłym bulionem, aby nam się nie zważył :) Przelewamy do miski, dodajemy majeranek lub ulubione przyprawy i zajadamy :)
Szacowana wartość energetyczna:
Szacowana wartość energetyczna:
Iwona
Wpadam na nią:D!
OdpowiedzUsuńpoprosze o porcje tej zupki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
obserwuję, moze i Ty zaobserwujesz ?:)