Hej :)
Ostatnie dni są dla mnie kosmiczne. Nie dość, że śpię strasznie mało, to jeszcze muszę wygrzebywać się z łóżka o 04:00 nad ranem, iść do pracy i stać 9 godzin. Wprawdzie minęły dopiero 3 dni, a ja już mam dość. Do tego dochodzi nieubłaganie zbliżający się termin oddania pracy magisterskiej, a ja dalej jestem w ciemnych czterech literach :/ Wszystko to sprawia, że mam bardzo mało czasu. Nawet moje posiłki planuję tak, żeby ich przygotowanie zabrało jak najmniej czasu. Takim też sposobem na obiad chciałabym się z Wami podzielić. Nie jest zbyt odkrywczy i raczej należy do tych, który nie wygląda, ale za to smakuje. Mowa tutaj o szpinakowym kurczaku podanym z ryżem basmati.
Składniki (na 1 porcję):
50 g ryżu
150 g (przed przyrządzeniem) piersi z kurczaka
250 g mrożonego szpinaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy (u mnie majeranek i tymianek)
Przygotowanie:
Szpinak odmrażamy. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka na małe kawałki, wrzucamy na patelnię (przyrządzam na teflonie, bez tłuszczu) i dusimy pod przykryciem. Kurczak puści wodę, więc nic nie powinno się przypalić. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 15 minut). Po około 5-7 minutach przekładamy kawałki kurczaka na talerz, a na patelnię dajemy szpinak, przykrywamy i dusimy. Po około 10 minutach do szpinaku wrzucamy mięso, dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy i jeszcze chwilę całość dusimy. Gotowy ryż odcedzamy i przekładamy na talerz. Dodajemy szpinakowego kurczaka i zajadamy :)
Smacznego!
Iwona
Jak nie mam czasu to zawsze jem na obiad makaron, kaszę lub ryż. Lubię twoje połączenie, najbardziej z czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie kurczaka i szpinak. Myślę, że taki obiad przypadłby mi do gustu :D
OdpowiedzUsuńmniam ♥ nie w każdej w necie był kiedyś wykaz wyprzedażowych biedronek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak :) Muszę kiedyś przygotować takie danie :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*
mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńPycha aczkolwiek wolę makaron ze szpinakiem i kurczakiem
OdpowiedzUsuń