wtorek, 8 grudnia 2015

Porcja Zdrowia: orkisz, czyli nie taka zła pszenica ta.

Hej :)

Ludzie od wieków jedli produkty zawierające pszenicę i żyli. Jednak ostatnimi czasy została ona poddana wielu modyfikacjom przez co wielu z nas stara się ograniczyć ją w swoich jadłospisach. Niemniej jednak na rynku dostępny jest coraz bardziej popularny podgatunek tego zboża jakim jest orkisz.

Wprawdzie orkisz znany był już w starożytności to ponownie zaczyna zbierać pochwały. Okazuje się, że to nie łuska tego zboża a ziarno wewnętrzne najbogatsze jest w składniki wartościowe dla naszego zdrowia. Warto wzbogacić naszą dietę produktami orkiszowymi, gdyż:

  • mają wysoką zawartość białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających korzystnie na układ krążenia;
  • dzięki sporej ilości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego oraz zwiększają tempo przemiany materii;
  • są źródłem witamin z grupy B, witaminy PP oraz takich składników mineralnych jak żelazo, potas, wapń i cynk;
  • zawierają kwas krzemowy odpowiedzialny za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci;
  • poprawiają wydolność organizmu, zmniejszają zmęczenie i stany apatii;
  • zapobiegają kamicy żółciowej, chorobom wątroby i nerek;
  • są lekkostrawne, a gluten zawarty w orkiszu jest lepiej tolerowany przez organizm aniżeli ten ze zwykłej pszenicy.
Warto mieć na uwadze, iż orkisz spożywany w celach leczniczych nie powinien być łączony z innymi zbożami. 

Od siebie dodam, iż produkty orkiszowe mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Jest jednak na tyle delikatny, że pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych posiłków. Na koniec propozycje ich wykorzystania w wersji śniadaniowej i podwieczorkowej. Użyte składniki otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem Zdrowy Market 24.

Kasza orkiszowa z bananem, pomarańczą, 
orzechami włoskimi i makiem

Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym, jabłkiem, winogronem, 
mieszanką Euforia i cynamonem

Dajcie znać jak kształtują się Wasze relacje z produktami orkiszowymi :)

Iwona

7 komentarzy:

  1. Moje relacje z produktami orkiszowymi są trudne, ale dużo lepsze niż ze zwykłą pszenicą :P Na co dzień nie używam mąki pszennej, a jak już używam to zazwyczaj wlaśnie orkiszową ekologiczną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo lubię orkiszowe wypieki :)czy to chleb, czy bułeczki- zyskują swój unikalny charakter <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Płatki orkiszowe jak i makarony orkiszowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam nic do orkiszu, ale do pozostałych zbóż również :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę dawała rodzinie więcej orkiszu :)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.