Dziś chaiałabym się z Wami podzielić przepisem na domowy budyń wykonany z mąki jaglanej. Do jego wykonania wykorzystałam produkt, który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem Zdrowy Market 24. Taką mąkę możecie jednak przygotować sami mieląc kaszę jaglaną :) Poniżej podaję składniki na wersję bazową, którą możecie uzupełnić swoimi ulubionymi dodatkami :)
Składniki:
4 łyżki mąki jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka
laska wanilii
substancja słodząca (według upodobania)
+ ulubione dodatki
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy szklankę mleka. Dodajemy dowolną substancję słodzącą oraz ziarenka z laski wanilii.
Resztą odmierzonego mleka dokładnie mieszamy z mąką.
Gdy mleko zaczyna wrzeć, powoli wlewamy przygotowaną miksturę.
Gotujemy ok. 5 minut do zgęstnienia i uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Przekładamy do miski i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
waniliowy budyń jaglany z gruszką, mandarynką,
orzechami włoskimi i makiem
- jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz takich związków mineralnych jak miedź, cynk, żelazo, magnez czy selen;
- zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz wpływa pozytywnie na nasze stawy;
- jest bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się dla osób cierpiących na celiakię;
- jest lekkostrawna;
- działa zasadotwórczo;
- posiada właściwości antywirusowe.
Od siebie dodam, iż mąka jaglana ma dość specyficzny smak i zapach. Ni to pudrowy, ni orzechowy, ni lekko gorzki. Ciężko mi go określić. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że jest neutralna. Jestem innego zdania, ale może to tylko moje osobiste odczucia.
Dajcie znać czy korzystacie z tej mąki, w jakim celu jej używacie i jak Wy odbieracie jej smak i zapach :)
Iwona
Świetny sposób na budyń, wygląda genialnie :) Ja robię często właśnie z gruszką, ale z kaszy jaglanej :) A mąkę jaglaną dosypuję do placków :D Dla mnie nie jest neutralna, a jej smak określiłabym jako "jaglany", trochę biszkoptowy i pudrowy też :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie,chyba wypróbuję takie jedzonko zrobić :)
OdpowiedzUsuńCzytałam podobny przepis i sama mam w planach go zrobić ;-))
OdpowiedzUsuńGenialny i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńHmm...szkoda, że nie jestem w stanie zmielić kaszy jaglanej na mąkę ;)
OdpowiedzUsuńChociaż może gdybym się postarała...ogólnie przepis dla mnie cacy :D
Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńA czy można wykorzystać kaszę jaglana bez robienia z niej mąki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Możesz ugotować kaszę na mleku, a potem całość zblendować :)
Usuń