Wyobrażacie sobie kuchnię pozbawioną smaku? Ja absolutnie nie! Zazwyczaj prym wiedzie niezbyt przyjazna dla organizmu sól. Idąc na łatwiznę wybieramy także różnego rodzaju gotowe mieszanki i przyprawy w płynie, które nie zawsze bazują na korzystnych składnikach. Zatem które zioła i przyprawy warto stosować, aby cieszyć się aromatyczną kuchnią a przy okazji dostarczyć sobie dawki składników odżywczych i pomóc w walce z uciążliwymi dolegliwościami? Mam nadzieję, że poniższe informacje zawarte w jednym miejscu chodź w pewnym stopniu okażą się pomocne :)
PRZYPRAWY:
- chilli - zawiera kapsaicynę która, powodując ostry smak, ułatwia trawienie i przyśpiesza metabolizm;
- cynamon - wpływa korzystnie na regulację poziomu cukru we krwi a także obniża poziom złego cholesterolu. Jest dobrym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Jego aromat poprawia funkcje poznawcze oraz pamięć;
- gorczyca - wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz żółciopędne. Reguluje trawienie oraz pomaga w kłopotach ze wzdęciami;
- imbir - rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków trawiennych a także zapobiega wzdęciom i nudnościom;
- kminek - działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Łagodzi objawy niestrawności. Wzmacnia pracę serca oraz układ nerwowy;
- kurkuma - wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wspomaga trawienie, chroni wątrobę, wspiera naturalne mechanizmy odtruwające;
- pieprz - poprawia trawienie, przyśpiesza metabolizm oraz wykazuje działanie moczopędne.
- bazylia - likwiduje objawy niestrawności. Dzięki zawartości tryptofanu produkuje serotoninę zwaną hormonem szczęścia. Działa uspokajająco, a także łagodzi bóle głowy. Pomaga przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym. Poprawia pamięć oraz zdolność koncentracji;
- koperek - jest bogactwem witamin oraz flawonoidów. Świetnie sprawdza się w leczeniu kolek u niemowląt. Pomaga przy problemach z trawieniem, stymuluje wątrobę oraz reguluje pracę nerek;
- majeranek - wspomaga trawienie oraz zapobiega wzdęciom sprawiając iż ciężkostrawne dania są łatwiej przyswajalne. Ma właściwości przeciwbakteryjne, działa rozgrzewająco i wykrztuśnie. Zawiera spore ilości wapnia a świeże listki obfitują w witaminę C oraz beta-karoten.
- mięta - dzięki zawartości mentolu działa orzeźwiająco, a także przeciwskurczowo i uspokajająco. Świetnie sprawdza się w leczeniu dolegliwości żołądkowych, skurczów jelit, nudności i wzdęć;
- pietruszka - jej natka jest bogactwem witaminy C, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Ułatwia trawienie. Poprzez działanie moczopędne oczyszcza organizm z toksyn. Przy okazji odświeża oddech;
- rozmaryn - korzystnie wpływa na serce poprzez pobudzanie krążenia krwi oraz podnoszenie ciśnienia. Wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego. Jest dobrym lekiem na depresję, bezsenność i migrenę. Ułatwia trawienie a także pomaga w kłopotliwych wzdęciach;
- tymianek - ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne przez co łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Jest bogactwem witamin A, B2, B6, C, kwasu foliowego i beta-karotenu oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza;
- oregano - wspomaga trawienie a jedzone regularnie zwiększa odporność na infekcje.
Zioła i przyprawy są Waszym kuchennym niezbędnikiem? Z których korzystacie najchętniej? :)
Iwona
cynamon, bazylia i kurkuma-uwielbiam :) nawet nie wiedziałam, że tyle dobroci kryją w sobie te przyprawy!
OdpowiedzUsuńja uwielbiam chili:)
OdpowiedzUsuńA ja się wyłamię - stosuję bardzo mało przypraw, generalnie im mniej przerobiony produkt, tym lepiej. Nie wiem, czemu. ;)
OdpowiedzUsuńLubię jednak kakao (gorzkie), cynamon, a z wytrawnych bazylię i pieprz ziołowy. Sól używam himalajską i najpewniej wystarczy mi do końca życia. :D
Bardzo lubię chilli, cynamon czasem, koperek, zioła prowansalskie, natkę pietruszki i świezo zmielony czarny pieprz ;)
OdpowiedzUsuń