W ciepłe dni nie zawsze ma się ochotę na ciepłe posiłki. W związku z tym dzielę się dziś z Wami propozycją na pyszną sałatkę ryżową, która najlepiej smakuje na zimno. Może ona posłużyć - tak jak u mnie - za danie obiadowe, bądź być alternatywą dla lekkiej przekąski lub kolacji :)
Pomysł na sałatkę otrzymałam od przyjaciółki, która znalazła przepis w jakieś gazecie i, widząc składniki, od razu pomyślała o mnie. Niemniej jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała :) W trakcie przygotowania zmieniłam tak dużo, że wyszła praktycznie moja nowa wersja :D
Składniki na 2 porcje obiadowe:
100 g ryżu (u mnie jaśminowy)
mała cukinia
szklanka zielonego groszku
2 garści fasolki szparagowej
2 łyżki pestek dyni Sante
Składniki na dressing:
łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
koperek
sok z cytryny
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Fasolkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy zalewając bardzo zimną wodą.
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie w paski.
Olej/oliwę mieszamy z koperkiem i sokiem z cytryny.
Łączymy dressing z warzywami oraz ugotowanym ryżem.
Sałatkę odstawiamy na min. godzinę, aby się "przegryzła".
Przekładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
Szacowana wartość energetyczna:
Iwona
Jak dla mnie za malo kolorowa ale i tak smaczna ;D
OdpowiedzUsuńNie potraktowałabym tego jako obiad, ale na 2. śniadanie jak ta lala ;)
OdpowiedzUsuńChętnie ją przygotuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna:)... chyba jednak wolałabym bez ryżu, czy to jednak kluczowy składnik?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
:)
Sałatka teoretycznie jest ryżowa, ale myślę, że spokojnie można zamienić go na jakąś kaszę czy nawet makaron :)
OdpowiedzUsuńFajne zestawienie składników!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście sporo pozmieniałaś :D No to masz nową sałatkę :)
OdpowiedzUsuńlekko, smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńtak akurat na lato :)