wtorek, 14 lipca 2015

Porcja Zdrowia: jedz śniadanie!

Cześć :)

Znacie zasadę "śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi"? Wprawdzie, na szczęście, coraz częściej odchodzi się od stwierdzenia że należy rezygnować z kolacji, to początkowa część stwierdzenia jest bardzo aktualna.

Rozpoczęcie dnia posiłkiem jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia i funkcjonowania przez kolejne godziny. Oczywiście wszystko zależy od jego jakości. Pszenne pieczywo czy słodkie drożdżówki podniosą poziom cukru we krwi i znów szybko poczujemy się głodni. Ponadto nie dostarczą ważnych dla nas składników odżywczych. Z czego więc komponować ten najważniejszy posiłek i jakie są jego zalety? O tym w dzisiejszej notce :)

Śniadanie powinno pokrywać ok. 20-25% dziennego zapotrzebowania energetycznego i zawierać w sobie każdą grupę produktów, tj. węglowodany, białko i tłuszcz.

Węglowodany:

  • złożone - pozwalają zachować uczucie sytości na długi czas: płatki z pełnego ziarna, kasze, pieczywo pełnoziarniste;
  • proste - dostarczają natychmiastowej, ważnej po całonocnym niejedzeniu energii: świeże oraz suszone owoce.
Białko - przy jego udziale wzrasta poziom sytości niwelując tym samym uczucie głodu: mleko i jego pochodne, sery białe i żółte, chude wędliny.

Tłuszcze - są niezbędne do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, pestki, ryby.


Wybierając śniadanie na słodko nie zapomnijmy o dodatku owoców. Natomiast w wersji wytrawnej serwujmy dużą ilość WARZYW! Dobrą opcją będzie również szklanka świeżego soku :)

Organizm odwdzięczy się za tak skomponowane śniadanie. Dostarczenie porządnej dawki energii poprawi pamięć i koncentrację. Witaminy i składniki odżywcze przyczynią się do wzrostu odporności. Poprawi się również nasz metabolizm, dzięki czemu organizm w szybszym stopniu będzie spalał kalorie produkując na bieżąco niezbędną dla nas energię.

W artykule o śniadaniu nie może również zabraknąć kilku propozycji :)

 Owsianka z bananem, czereśniami, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi

 Pudding z kaszy kukurydzianej nadziany makową ricottą; 
z nektarynką, agrestem i słonecznikiem

Kasza jaglana z bananem, malinami, orzechami laskowymi, 

Jeszcze troszkę prywaty ;) Pamiętam czasy, gdy sama rezygnowałam ze śniadań a pierwszy posiłek jedzony w szkole składał się z pszennego pieczywa z Nutellą bądź pseudo szynką lub słodkich wypieków z piekarni. Miałam wtedy spore problemy ze zdrowiem, wieczną anemię, bóle głowy i omdlenia. Odkąd nie pomijam tego posiłku dolegliwości te przeszły do historii. Śmiem więc domniemać, iż w dużym stopniu fakt ten przyczynił się do tej poprawy. W każdym razie na pewno nie zaszkodził :) Tak więc jedzmy śniadania skomponowane z wartościowych produktów i cieszmy się zdrowiem oraz udanym dniem!

Co Wy serwujecie sobie zazwyczaj na ten najważniejszy posiłek dnia? :)

Iwona

10 komentarzy:

  1. U mnie jak chodziłam do szkoły to też .. śniadania w domu nie, dopiero w szkole na przerwie :D Te sniadanka tutaj wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne śniadanka ;) Ja najczęściej jem pomidorki i inne warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tej zasady, ale gdy inne rzeczy już nie sprawiają radości to jedzeniem jest tą ostatnią przyjemnością jaka nam pozostaje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przybij piątkę, kiedyś też omijałam śniadania, albo jadłam słodkie drożdżówy i byłam wiecznie do niczego, a teraz wręcz przeciwnie, chociaż pierwszy posiłek nadal przygotowuję w słodkiej wersji ;)
    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz gdy w moim ogrodzie dojrzewają wiśnie, codziennie serwuję sobie owsiankę (płatki owsiane z dodatkiem otrąb żytnich i kaszy manny) gotowaną na mleku z kakao naturalnym, podaną z łyżką serka homo, garścią mixu orzechów (brazylijskie, laskowe, nerkowce, migdały, włoskie), mnóstwem wiśni i ozdobą z paru słodkich płatków śniadaniowych ;)

    Śniadanie to dla mnie absolutna podstawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie też śniadania są bardzo ważne :) W dni pracujące jem najczęściej rożniaste wersje owsianek (najczęściej budyniową) a w weekendy placki lub gofry. Twoje propozycje bardzo mi się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co ja serwuje to łatwo się dowiedzieć haha :D podpisuję się pod tym postem rękami i nogami!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja na śniadanko zazwyczaj jem jogurt z bananem i płatkami, ale nie owsianymi tylko jakimiś kukurydzianymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jem śniadanie w szkole. W domu po prostu nie mam na nie czasu :)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.