czwartek, 8 września 2016

Domowe bułki pełnoziarniste.

Cześć :)

Branża spożywcza rozwija się z dnia na dzień. Wprawdzie stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i staramy się wybierać produkty wysokiej jakości, to jednak często chcemy kupić „więcej za mniej”. Producenci skwapliwie wykorzystują ten fakt rezygnując z tradycyjnych receptur przy produkcji żywności na masową skalę. 
Weźmy takie bułki. Z czym się kojarzą? Ano z mąką, wodą, drożdżami. Po co więc w nich chociażby guma guar czy emulgatory? Też się nad tym zastanawiam…

Dziś zatem przybywam z przepisem na proste, może i mniej tradycyjne, ale bardzo pyszne bułki. Mniej tradycyjne, bo nie typowo pszenne a pełnoziarniste. Za to ciężkie i treściwe, nie zaś nadmuchane i puste w środku. Nie myślcie, że ich przygotowanie jest czasochłonne bądź skomplikowane. Zawsze można zrobić większą porcję i część zamrozić, a czas wyrastania ciasta przyjemnie wykorzystać.

Składniki:
300 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej graham
15 g świeżych drożdży
łyżka mąki pszennej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
4 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki oraz ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W misce łączymy mąki, ciepłą wodę, olej oraz sól. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy minimum 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i formujemy 6-7 bułek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odstawiamy.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Pieczemy bułki przez ok. 20 minut.
Smacznego!

Ktoś się skusi na domowe pieczywo? Chętnie sięgacie po takie czy jednak posiłkujecie się gotowcami? :)

Iwona

67 komentarzy:

  1. Bułeczki pierwsza klasa ;) Takich nie kupi nigdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przeważnie bułek nie jadam, a chleb kupuję z piekarni -bo jest zwyczajnie lepszy niż ze spożywczaka. A że 1-2 zł droższy? Nieważne ;)
    A przepis banalny, może i bym sama takie bułeczki kiedyś zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zabawić się w piekarza :)

      Usuń
  3. A ja bardzo lubię takie domowe wypieki więc i bułeczek bym chętnie spróbowała :)
    Jeśli możesz, kliknij w linki w najnowszym poście, dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sama piec ale niestety, teraz brakuje mi na to czasu i spokoju. No bo jak spokojnie czekać aż coś się upiecze kiedy widzisz, że dziecko nagle postanowiło rzucić zabawki i biegnie w stronę piekarnika? :( Nie polecam kuchni łączonej z pokojem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dzieci trzeba uważać, ale da się wszystko ogarnąć :)

      Usuń
    2. Oczywiście. Czasem można ;)

      Usuń
  5. Mmm, na pewno pycha! Uwielbiam domowe wypieki, są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. A ich zrobienie daje dużo satysfakcji :)

      Usuń
  6. uwielbiam domowe pieczywo! <3 a bułki to już w ogóle.. teraz jednak unikam, bo piec nie ma kiedy, a w sklepie to szkoda mówić co się znajduje :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W niektórych niestety cała tablica Mendelejewa :(

      Usuń
  7. Musiały smakować magicznie, a ja ostatnio mam fazę na bułki (z tym że jasne) z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam bułki z masłem orzechowym. Zwłaszcza takie cieplutkie :)

      Usuń
  8. Musiały smakować magicznie, a ja ostatnio mam fazę na bułki (z tym że jasne) z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wakacjce psują zdrowe nawyki-wiem coś o tym :D :D


      Pychota bułeczki :)

      Usuń
    2. Kto tu mówi o jakimś psuciu? Toż to czysta przyjemność :D

      Usuń
  9. Dawno nie jadłam takich domowych bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto przypomnieć sobie ten wyjątkowy smak :)

      Usuń
  10. o boze wygladają przepysznie !
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/czy-wiedzieliscie-ze-co-trzecia-polka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak też smakują :)

      Usuń
  11. Mniam mniam :D Uwielbiam takie domowe, jeszcze ciepłe wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepłe najlepiej smakują i pachną :)

      Usuń
  12. Mmmm, chyba powinnam pokazać ten przepis mamie i namówić ją na wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam domowe bułeczki, a takie pełnoziarniste tym bardziej! Z braku czasu jednak sięgam po gotowe, ale może na weekend w wolnym czasie będę robić takie pyszności, dziekuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Liczę, że podzielisz się wrażeniami na ich temat :)

      Usuń
  14. Tylko własne pieczywo, piekę od 10 lat i sklepowego nie jem, szkoda żołądka mojego oczywiście. Twoje są bardzo zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! <3 Już wiem co zrobię w weekend! melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. mama kiedyś robiła domowe bułki ale na słodko

      Usuń
    2. Moja mama nigdy nie piekła pieczywa. Z zawodu jest cukiernikiem, więc "ogranicza" się do wszelkich słodkości.

      Usuń
  17. Wow, kiedyś muszę zrobić sobie takie bułki bo te sklepowe faktycznie są pełne niepotrzebnych, a szkodliwych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego nie są tak smaczne jak domowe :)

      Usuń
  18. Nigdy sam nie piekłam pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze może być ten pierwszy raz :) Satysfakcja gwarantowana :)

      Usuń
  19. My ostatnio często pieczemy :)
    Naszym hitem wśród pieczywa są bułki lub chleb warzywny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, to mnie zaciekawiłaś :) Mogłabyś wstawić jakiś przepis na bloga :)

      Usuń
  20. Fajny przepis, szkoda, że nie jem pieczywa:( Może podrzucę go mamie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja muszę koniecznie spróbować!
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. oo tej godzienie oglądać takie smakołyki to nie wolno:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz można obejrzeć, a zrobić i jeść o dogodniejszej porze :)

      Usuń
  23. This is such a great post! Have a nice weekend:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie piekłam nigdy bułek - jak już to drożdżowe rogaliki na słodko :) Bułki najbardziej lubię z pestkami dyni, a kiedyś - kukurydziane z serem (pyyyycha!). Muszę sama spróbować takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczone samemu smakują najlepiej :)

      Usuń
  25. kiedyś próbowałam upiec ale nic z tego nie wyszło. Wtedy się zraziłam. Ale teraz jak tak patrzę na Twój post to może zrobię drugie podejście :P może tym razem się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się przełamać. Robiłam te bułki kilka razy i zawsze wyszły :)

      Usuń
  26. oj marzy mi się żeby nauczyć się zrobić takie bułeczki! Cudo :)) wyglądają pysznie! obserwuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać :)

      Usuń
  27. Często pieczemy same - bułki, bagietki, chleb. Jednak domowe najlepsze!
    Ps. świetnie wyglądają te nacięcia, nam nigdy takie ładne nie chcą wyjść haha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Przyznam, że też zawsze mam z nimi największy problem, ale tym razem byłam zadowolona z efektu. Chyba wiedziały, że będą fotografowane :D

      Usuń
  28. Uwielbiam takie pieczywo! Ale rzadko jem bo dieta..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet na diecie nie trzeba z niego całkowicie rezygnować :)

      Usuń
  29. Zjadłabym, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  30. takie codziennie do pracy ♥♥♥
    obseruje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Nadmiar zawsze można zamrozić :)

      Usuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.