poniedziałek, 23 lutego 2015

"Kipi kasza (...)"...

 Hej :)

Kasze... przez wielu niedoceniana, ale na szczęście coraz częściej spożywana grupa produktów. Przyznam szczerze, że kiedyś występowały w moim jadłospisie jedynie w postaci krupniku lub grysiku. Jaglana, gryczana, bulgur? Nazwy te były dla mnie czarną magią. Ziemniaki + kotlet, chleb z serem, kluski + rolada, chleb z szynką... i tak w kółko. Odkąd jednak odkryłam te niezwykłe małe ziarenka, moje jadłospisy stały się znacznie bardziej urozmaicone. Zresztą nie raz mogliście się już o tym przekonać, gdy wstawiałam (i nadal będę pokazywać ;)) swoje propozycje z ich wykorzystaniem.

Po co to wszystko piszę? Ano po to, aby w jednym miejscu ukazać i podsumować zalety wszelkiego rodzaju kasz oraz korzyści zdrowotne płynące z ich spożywania.  Dziś więc post bez recenzji czy inspiracji a z dużą dawką (mam nadzieję) pożytecznych i ciekawych informacji :)

Warto zacząć od tego, iż kasze swoimi wartościami odżywczymi wiodą prym nad ziemniakami, makaronem czy ryżem. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę dodając nam energii. Produkty te cechują się bogactwem błonnika, który pęcznieje w żołądku sycąc nas na dłużej. Pomaga przy tym przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Kasze to także źródło witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego oraz takich składników mineralnych jak magnez, fosfor, cynk, miedź, krzem czy wapń.

Kasza gryczana - nie zalicza się do zbóż, gdyż wytwarzana jest z nasion gryki - rośliny należącej do rodziny rdestowatych.
Jest świetnym źródłem białka dostarczającego wszystkich aminokwasów egzogennych, które nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
Jest bogactwem takich przeciwutleniaczy jak rutyna i kwercetyna wzmacniających naczynia krwionośne. Ma właściwości przeciwzakrzepowe pozytywnie oddziałujące na leczenie chorób niedokrwiennych serca. Zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się, wzmacnia odporność, reguluje gospodarkę hormonalną.
Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu polecana jest cukrzykom. Natomiast brak glutenu powoduje, że jest odpowiednia dla osób chorujących na celiakię.
W przeciwieństwie do innych kasz, gryczana nie zakwasza organizmu.
Podzielić możemy ją na:
  • nieprażoną/białą - jest najbardziej wartościowa, gdyż nie jest poddawana procesowi prażenia;
  • prażoną - poddawana procesowi prażenia przez co traci część swoich wartości. Ma natomiast wyrazistszy smak;
  • krakowską - najbardziej rozdrobniona odmiana kaszy gryczanej, która traci najwięcej pozytywnych składników.
Kasza jęczmienna - dzięki sporej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego może zmniejszać stężenie złego cholesterolu we krwi. Pomaga utrzymać stały poziom glukozy w organizmie przez co zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Jest bogata w przeciwutleniacze mające właściwości przeciwalergiczne, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. 
Kasza jęczmienna zawiera najwięcej ze wszystkich kasz witaminy K, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega krwotokom. Ponadto zawiera najwięcej wapnia. Jest również źródłem cynku, potasu oraz żelaza, którego niedobór może prowadzić do anemii. 
Wśród kaszy jęczmiennej wyróżniamy:
  • pęczak - całe, wypolerowane i pozbawione łuski ziarno. Jest najmniej przetworzona dzięki czemu zachowuje najwięcej wartości;
  • perłową/mazurską - pęczak pocięty na kawałki poddany procesowi sortowania, obłuszczania, krojenia i polerowania ziaren jęczmienia;
  • wiejską/łamaną - to także rozdrobniony pęczak, jednak nie jest polerowana przez co zachowuje więcej cennych składników niż kasza perłowa.
Kasza jaglana - najstarsza z kasz, która powstaje z ziarna prosa. 
Spośród wszystkich kasz cechuje się największą zawartością żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 oraz B6. Ma mało skrobi a dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest świetnym źródłem krzemu przyczyniającego się do mocnych kości, stawów i paznokci. Zwiększa odporność, łagodzi stany zapalne a także ułatwia eliminowanie z naszego organizmu szkodliwych substancji.  Z racji tego, iż wysusza nadmiar wydzieliny uważana jest za dobre, domowe lekarstwo na katar.
W jaglance znajdziemy także lecytynę odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, która wpływa na pamięć i koncentrację.
Kasza ta jest lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Ponadto ma działanie zasadotwórcze.

Kasza bulgur - otrzymywana jest z ziaren pszenicy durum, najbardziej wartościowej odmiany tego zboża.
Zawiera sporą ilość potasu, wapnia, magnezu i sodu, które połączone ze sobą wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawartość żelaza i kwasu foliowego zapobiega anemii. Obecność witamin z grupy B sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, utrzymuje równowagę psychiczną a nawet łagodzi bóle i zawroty głowy.
Bulgur jest bogatym źródłem błonnika obniżającego poziom złego cholesterolu. Zmniejsza ryzyko miażdżycy a przez to zawałów serca czy udarów mózgu. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom.

Kasza kuskus - powstaje z ziaren pszenicy durum, które zostają gotowane na parze i polerowane.
Zawiera najwięcej białka i węglowodanów spośród wszystkich kasz dlatego też polecana jest sportowcom.
Duża zawartość wapnia przyczynia się do mocnych kości a obecność sodu sprzyja regulacji gospodarki wodnej w organizmie.
Ponadto kuskus jest lekkostrawny, dlatego też może stanowić element diety osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego.

Kasza manna - powstaje z przemiału pszenicy na mąkę.
Zawiera witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Jako jedyna jest również źródłem jodu, dzięki któremu tarczyca jest w stanie produkować hormony odpowiedzialne za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie.
Jej największą zaletą jest lekkostrawność, dlatego stanowi częsty element w diecie osób chorych m.in. na choroby wrzodowe, zapalenie jelit, trzustki i wątroby lub będących po operacjach.
Manna polecana jest także osobom cierpiącym na biegunki, gdyż wykazuje działanie lekko zapierające.

Kasza kukurydziana - otrzymywana jest z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy.
Wśród kasz wyróżnia się  największą zawartością witaminy A, która odpowiada za dobry stan skóry.
Ponadto w jej składzie znajdziemy luteinę, która neutralizuje wolne rodniki przyczyniające się do pogarszania się wzroku. Jest polecana osobom chorym na zaćmę oraz zwyrodnienie plamki żółtej. Obecność selenu wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zaburzeniach nastroju czy nadmiernej nerwowości.
Podobnie jak manna, kasza kukurydziana jest lekkostrawna. Wyróżnia ją jednak fakt, iż nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom chorym na celiakię. Rzadko uczula, dlatego mogą ją spożywać dzieci od 5-tego miesiąca życia.

Uff, trochę się tego nazbierało :) Jak widzicie, kasze mają wiele cennych wartości odżywczych i warto wprowadzić je do codziennej diety. Ponadto są niezwykle smaczne i mają szerokie zastosowanie. Ich mnogość sprawia, iż każdy znajdzie coś dla siebie :)

Iwona

5 komentarzy:

  1. Kochana, świetny wpis! Fajnie zebrałaś wszystko w jedno miejsce i można łatwo znaleźć kaszę uzupełniającą niedobór danego składniku :) Nawet nie wiedziałam, że gryczana występuje w postaci krakowskiej, jakoś nigdy nie miałam z nią do czynienia, ale z Twojego opisu wynika, że niewiele straciłam, bo najmniej składników ma :P Kasze są najlepsze, nie wiem jak mogłam kiedyś tak bardzo od nich stronić... Nawet nie umiem wybrać swojej ulubionej, bo każda ma w sobie coś wyjątkowego, świetnie smakuje z innymi produktami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyobrażam sobie życia bez kasz :). Bardzo fajnie zebrana wiedza na temat tego wspaniałego pokarmu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie kasze, ale chyba najbardziej i najczęściej jem jaglaną i gryczaną ;) Nie wiem jak ja kiedyś mogłam bez nich żyć :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie kasze, ale chyba najbardziej i najczęściej jem jaglaną i gryczaną ;) Nie wiem jak ja kiedyś mogłam bez nich żyć :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również uwielbiam wszystkie możliwe kasze, a teraz podczas studenckiego życia towarzyszą mi ciągle :D

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.