poniedziałek, 12 czerwca 2017

Muffinki orkiszowo-gryczane

Cześć :)

Jestem dziewczyną ze śląska, więc kuchnia w moim domu zawsze opierała się na tradycyjnych, prostych, niestety dość niezdrowych recepturach. Tortowa mąka, biały cukier czy zwykłe, krowie mleko z kartonu to niezbędne składniki wykorzystywane przez moją mamę. No ale ja to nie moja mama, więc w moim przypadku musi być zdrowiej i różnorodniej. 
Dzisiaj mam Wam do zaproponowania przepis na... uwaga, uwaga... kawowo-bananowo-orkiszowo-gryczane muffinki z niespodzianką :D

Składniki (u mnie 8 muffinek)
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanka ksylitolu (ewentualnie cukru)
1 szklanka zaparzonej kawy
2 dojrzałe banany
5 łyżek oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
gorzka czekolada


Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i ksylitol. Mieszamy. 
W drugiej misce rozgniatamy banany wraz z kawą i olejem. 
Płynną zawartość przelewamy do suchych składników. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Każdą papilotkę (u mnie silikonowe) wypełniamy do połowy ciastem. Na środku umieszczamy kostkę gorzkiej czekolady i przykrywamy resztą masy.
Pieczemy ok. 25-30 minut - do suchego patyczka - w temperaturze 175 stopni.
Smacznego! 

Użyte do przepisu mąki pochodzą ze sklepu Galeria Herbat
Przyznam, że początkowo obawiałam się dodatku mąki gryczanej, gdyż czytałam o jej specyficznym smaku. Moje obawy okazały się jednak nieuzasadnione. Całość świetnie się skomponowała, a zawartość dojrzałych bananów umożliwia nam redukcję ilości substancji słodzącej.

Patrząc na zdjęcia odnoszę wrażenie, jakby ciasto wyglądało na zakalcowate. Wierzcie mi jednak, że w rzeczywistości nic takiego nie miało miejsca.
Lubicie zdrowsze wersje wypieków? Dajcie znać, jakie są Wasze relacje w tym typem mąk :)

Iwona

78 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zdrowsze wersje wypieków, zazwyczaj bardziej niż tradycyjne ;)
    Pysznie te muffinki wyglądają, a i niespodziankę mają smakowitą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji muffinek nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe połączenie. Ciekawa jestem jak smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  4. musze podrzucić przepis siostrze ;D ona lubi takie rzeczy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię muffinki :) Pysznie wyglądają i na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie spróbuje ;) Przepis bardzo smaczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet prosty przepis i ciacha prezentują się apetycznie 👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba wiele wysiłku, aby uzyskać coś ciekawego :)

      Usuń
  8. Za mąką gryczaną nie przepadam, ale wyglądają fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak smakuje samodzielnie, ale tutaj dobrze się komponuje :)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie i chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy smak gryki więc wypieki gryczane są u nas bardzo często :) Muffiny urocze i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jak mam tę mąkę to mogę wypróbować Wasze przepisy :)

      Usuń
  11. Muszą być obłędne :) Ja uwielbiam muffinki kokosowe, ale przydałoby się wreszcie zmienić trochę tę mąkę na coś innego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zróbmy zamianę. Ty mi dasz muffinki kokosowe a ja się podzielę swoimi :D

      Usuń
  12. chyba amy takie sa
    moja tez uzywa "tradycyjnych" skladnikow
    ale nie bez powodu mowi sie ze sa smaki jak u mamy
    bo kazda mama gotuje najlepiej

    ja tez eksperymentuje i staram sie nieco zmieniac przepisy by nie byly takie ciezkie

    a te cudenka pewnie sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dojrzalsze pokolenia gotują według swoich przyzwyczajeń i ciężko to zmienić. Ale nie da się ukryć, że nie ma lepszego lekarstwa od maminego rosołku :)

      Usuń
  13. Właśnie piję kawę, przydałaby się taka jedna do schrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo, chętnie przetestuję jak będę w szale posesyjnego gotowania i pichcenia :D Uwielbiam mąkę gryczaną, za to nigdy nie kombinowałam z mąką orkiszową. I dodatek czekolady w środku, ach <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, znam ten "ból" egzaminów. Po tym całym zawirowaniu będzie można zaszaleć :)

      Usuń
  15. Wyglądają ciekawie! Ślinka leci i chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam muffinki. Mogłabym je piec codzienni i stale urozmaicać przepisy. Chętnie wykorzystam ten od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś - na pewno skorzystam z Twojego przepisu,bo MUFFINKI wyglądają na prawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię muffinki, choć te wyglądają trochę na zbite...

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za muffinkami, ale ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Iwonka zrobiłaś mi smaka na muffinki :(

    OdpowiedzUsuń
  21. muszą być przepyszne! chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglądają smakowicie
    uwielbiam muffinki w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie piekłam jeszcze takich organicznych babeczek, ale te wyglądają naprawdę smacznie :) Jestem ciekawa, czy ja też polubiłabym smak mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie jest szczególnie wyczuwalna, a w każdym razie ja jej nie rozróżniam. Może dlatego, że nie jest użyta w dominującej ilości :)

      Usuń
  24. Muszę powiedzieć, że przepis mnie zaciekawił! :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę przyznać, że mam ochotę spróbować takich muffinek :>.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bananowe to na pewno dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Jeszcze nie próbowałam piec na innych mąkach niż tradycyjne, ale nie wykluczam takiego eksperymentu w przyszłości :-)

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.
Na blogu obowiązuje Polityka Prywatności. Zapoznasz się z nią w zakładce po prawej stronie.