niedziela, 7 lutego 2016

Waniliowy budyń jaglany.

Witajcie :)

Dziś chaiałabym się z Wami podzielić przepisem na domowy budyń wykonany z mąki jaglanej. Do jego wykonania wykorzystałam produkt, który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem Zdrowy Market 24. Taką mąkę możecie jednak przygotować sami mieląc kaszę jaglaną :) Poniżej podaję składniki na wersję bazową, którą możecie uzupełnić swoimi ulubionymi dodatkami :)

Składniki:
4 łyżki mąki jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka
laska wanilii
substancja słodząca (według upodobania)
+ ulubione dodatki

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy szklankę mleka. Dodajemy dowolną substancję słodzącą oraz ziarenka z laski wanilii. 
Resztą odmierzonego mleka dokładnie mieszamy z mąką. 
Gdy mleko zaczyna wrzeć, powoli wlewamy przygotowaną miksturę. 
Gotujemy ok. 5 minut do zgęstnienia i uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Przekładamy do miski i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 

waniliowy budyń jaglany z gruszką, mandarynką,
orzechami włoskimi i makiem

Oczywiście nie może zabraknąć krótkiego przedstawienia wartości zdrowotnych mąki jaglanej :) Warto wprowadzić ją do diety, gdyż:

  • jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz takich związków mineralnych jak miedź, cynk, żelazo, magnez czy selen;
  • zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz wpływa pozytywnie na nasze stawy;
  • jest bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się dla osób cierpiących na celiakię;
  • jest lekkostrawna;
  • działa zasadotwórczo;
  • posiada właściwości antywirusowe.
Od siebie dodam, iż mąka jaglana ma dość specyficzny smak i zapach. Ni to pudrowy, ni orzechowy, ni lekko gorzki. Ciężko mi go określić. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że jest neutralna. Jestem innego zdania, ale może to tylko moje osobiste odczucia.

Dajcie znać czy korzystacie z tej mąki, w jakim celu jej używacie i jak Wy odbieracie jej smak i zapach :)

Iwona

8 komentarzy:

  1. Świetny sposób na budyń, wygląda genialnie :) Ja robię często właśnie z gruszką, ale z kaszy jaglanej :) A mąkę jaglaną dosypuję do placków :D Dla mnie nie jest neutralna, a jej smak określiłabym jako "jaglany", trochę biszkoptowy i pudrowy też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie,chyba wypróbuję takie jedzonko zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytałam podobny przepis i sama mam w planach go zrobić ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm...szkoda, że nie jestem w stanie zmielić kaszy jaglanej na mąkę ;)
    Chociaż może gdybym się postarała...ogólnie przepis dla mnie cacy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można wykorzystać kaszę jaglana bez robienia z niej mąki?

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ugotować kaszę na mleku, a potem całość zblendować :)

      Usuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.