środa, 4 listopada 2015

Figa z makiem, ale...

Cześć :)

Tytułowe, przysłowiowe połączenie zupełnie nie sprawdza się u mnie w kwestii kulinarnej. Tak jak mak uwielbiam, tak jedzone w zeszłym roku figi nie urzekły mnie swoim smakiem. Inaczej ma się jego duecik z owocami cytrusowymi. Może to za sprawą wspomnień z dzieciństwa, gdzie w przygotowywanych przez Mamcię wypiekach z masą makową wyczuwalne były skórki pomarańczy. 

Niedawno wspomniałam Wam o nawiązaniu współpracy ze sklepem Zdrowy Market 24. Jednym z otrzymanych produktów był mak niebieski firmy Witpak. Sezon na cytrusy zaczyna się rozkręcać, więc owe połączenie na pewno będzie często gościło w moich jadłospisach. Dziś chciałabym Wam przedstawić dwie proste, ale zarazem smaczne propozycje :)

Kasza jaglana z serkiem wiejskim, jabłkiem, pomarańczą, orzechami włoskimi i makiem

Owsianka na budyniu migdałowym; z bananem, mandarynką, 
orzechami włoskimi, słonecznikiem i makiem

Nad smakiem tego konkretnego maku nie będę się rozwodzić, gdyż nie widzę różnicy między nim a tym oferowanym przez inne firmy. Niemniej jednak na uwagę zasługuje praktyczne zamknięcie, dzięki któremu produkt dłużej zachowuje świeżość. 

A co nam daje dodawanie tego składnika do potraw? Spora ilość wapnia i białka, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K czy chociażby żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i fosfor to nieliczne z zalet tych niepozornych ziarenek. Warto więc wkomponować je w swój jadłospis :)

Iwona

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię mak, ale ostatnio trochę o nim zapomniałam :P Ale zarówno do kaszy jaglanej jak i owsianki to świetny dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz zbliża się 11 listopada, czas na biały mak! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak go jeszcze nie jadłam ;) Kocham makowiec ;))

    OdpowiedzUsuń

Komentując przyczyniasz się do uśmiechu na mojej twarzy :) Pamiętaj - szczęście dane innym wraca do nas podwójnie! :)
Szanuj moją osobę i nie zostawiaj linków! Komentarze to nie miejsce na reklamę! Znajdę Cię i bez tego.